Go Back
+ servings
Ljust bröd med mjölig yta och skåror på toppen, placerat på bakplåtspapper.
Print
Inga röster än

Ljusa frallor

Total tid2 timmar
Måltid: Bröd & kex, Frukost
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bröd, brödrecept, enkelt bröd, hembakat bröd, lättbakat bröd, nybakat bröd
Yield: 16

Materials

  • 50 g färsk jäst
  • 8-9 dl vatten kallt
  • 1 msk brödsirap
  • 1 kg Ölandsvetemjöl siktat
  • msk salt

Instruktioner

  • Blanda smulad jäst med 8 dl vatten och sirap. Jag brukar spara 1 dl vatten och hälla ner vid behov.
  • Mät upp mjölet och saltet i en bunke. Häll i jästblandningen och börja arbeta allt till en deg. Använd gärna en köksassistent med degkrok.
  • Arbeta degen i minst 8 minuter så att den blir smidig och genomarbetad. Knådar man degen med händer tar det lite längre tid.
  • Processen är klar när det bildas glutentrådar.
  • Täck skålen med plastfilm och låt jäsa i 40 minuter.
  • Stjälp sedan upp degen på em mjölad köksbänk.
  • Stretcha och vik degen några gånger och låt den därefter vila i 40 minuter under duken.
  • När degen är färdigjäst så dela den i 16 bitar som väger ca 120 gram och forma till frallor.
  • Placera frallorna på en plåt med bakplåtspapper. Täck med köksduk och låt jäsa i 30 minuter.
  • Värm ugnen till 250 grader varmluft. Om du föredrar att baka brödet på baksten så låt den värmas i minst 1 timme.
  • Kryssa frallorna med en vass kniv.
  • Grädda frallorna i den uppvärmda ugnen i 10 minuter.
  • Sänkt sedan temperaturen till 200 grader och grädda i 15 minuter till.
  • Du kan gärna spreja brödet med vatten så att ytan blir härligt krispig.
  • Ta ut frallorna från ugnen och låt dem svalna på galler.