Lönnsirapskola med whiskey
Skapat:
23 december, 2024
Senast ändrat:
23 december, 2024

0
Lönnsirapskola med whiskey är en lyxig och smakrik twist på den klassiska kolan. Den kokas med lönnsirap istället för traditionell sirap, vilket ger en härligt djup och karamellig smak.
Whiskey tillför en subtil vuxen touch, medan flingsaltet bryter av det söta och lyfter fram smakerna på bästa sätt.
Perfekt att göra till julens godisbord eller som en gåva. Använd en sockertermometer för att få till den perfekta konsistensen!

Total tid: 30 minuter
Servings: 24 bitar
Calories: 114kcal
Ingredienser
- 2,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
- 2 msk whiskey
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl lönnsirap
- 3 dl socker
- flingsalt
Instruktioner
- Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20×20 cm.
- Blanda lönnsirap och socker i en stor kastrull. Koka upp till 138 grader (du behöver inte röra)
- Häll gräddblandningen i sockret i omgångar under omrörning. Häll försiktigt då det bubblar och skvätter. Fortsätt att koka kolan till 121 grader.
- Häll kolasmeten i formen, vicka på formen för att få smeten jämnt fördelad. Låt svalna en kort stund och strö sedan lite flingsalt över ytan. Låt stelna i rumsvärme. Skär sedan upp i bitar och vira eventuellt in bitarna i bakplåtspapper eller cellofan.
Näringsinnehåll
Kalorier: 114kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 0,4g | Fat: 5g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 15mg | Natrium: 30mg | Kalium: 30mg | Socker: 17g | Vitamin A: 149IU | Kalcium: 18mg | Järn: 0,02mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!