Lönnsirapskola med whiskey
Underbar kola med en liten twist - den kokas på lönnsirap istället för klassisk sirap. Smaksatt med whiskey och toppat med flingsalt för att bryta av det söta blir kolan en dröm till julen. Använd en sockertermometer för att hålla koll på temperaturen.
Total tid30 minuter minuter
Måltid: Godis, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept
Kök: Skandinaviskt
Keyword: julgodis
Yield: 24 bitar
Calories: 114kcal
- 2,5 dl vispgrädde
- 75 g smör
- 2 msk whiskey
- 0,5 tsk salt
- 1 krm vaniljpulver eller 1 tsk vaniljsocker
- 1,5 dl lönnsirap
- 3 dl socker
- flingsalt
Lägg ett bakplåtspapper i en fyrkantig form, ca 20x20 cm.
Häll grädde, smör, whiskey, vanilj och salt i en kastrull. Koka upp så att smöret smälter och ställ kastrullen åt sidan.
Blanda lönnsirap och socker i en stor kastrull. Koka upp till 138 grader (du behöver inte röra)
Häll gräddblandningen i sockret i omgångar under omrörning. Häll försiktigt då det bubblar och skvätter. Fortsätt att koka kolan till 121 grader.
Häll kolasmeten i formen, vicka på formen för att få smeten jämnt fördelad. Låt svalna en kort stund och strö sedan lite flingsalt över ytan. Låt stelna i rumsvärme. Skär sedan upp i bitar och vira eventuellt in bitarna i bakplåtspapper eller cellofan.
Kalorier: 114kcal | Carbohydrates: 18g | Protein: 0,4g | Fat: 5g | Mättat fett: 3g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 1g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 15mg | Natrium: 30mg | Kalium: 30mg | Socker: 17g | Vitamin A: 149IU | Kalcium: 18mg | Järn: 0,02mg