Mandas blåbärsbullar

Mandas blåbärsbullar – fluffiga små konstverk med smak av sommar
Mandas blåbärsbullar är precis så där ljuvliga som en riktigt bra bulle ska vara – mjuk, saftig och full av smak. Med en len vaniljfyllning, en klick blåbärssylt och en glansig blåbärsglaze på toppen blir varje bulle ett litet konstverk. Perfekta till en fikastund i solen, kanske med en kopp nybryggt kaffe eller ett glas kall mjölk.
Doften som sprider sig i köket när bullarna gräddas påminner om sensommardagar i skogen – fyllda av blåbär och barndomsminnen.
Blåbär + vanilj = magi
Den lena vaniljkrämen i mitten balanseras perfekt av blåbärens syrlighet och sötma. Och det bästa? Det här är bullar som inte bara smakar fantastiskt – de ser också magiska ut med färska och frystorkade blåbär på toppen. Ett riktigt blickfång på fikabordet.

Tips & variationer
🧁 Byt blåbärssylt mot hallonsylt för en ny twist.
🍋 Tillsätt lite citronzest i glazen för extra fräschör.
🌱 Toppa med hackad citronmeliss för en somrig känsla.
🥛 Servera gärna med kall mjölk eller vaniljglass!
Det här är bullar som imponerar – både med smak och utseende. Passar perfekt till kalas, fikastunder eller när du bara vill baka något riktigt gott att njuta av i lugn och ro.
Andra goda recept med blåbär
Om du tycker att dessa blåbärsbullar verkar lite för knepiga, eller inte faller dig i smaken direkt så behöver du inte misströsta. Vi har massor av goda blåbärsrecept här på Receptskatt om du använder sökfunktionen. Här ser du några till att börja med.



Ingredienser
Bulldeg
- 150 ml mjölk
- 10 g salt
- 50 g strösocker
- 100 g smör
- 1 st ägg + 1 ägg för pensling
- 25 g färsk jäst
- 350 g mjöl
Vaniljfyllning
- 2 dl mjölk
- 0,75 dl grädde
- 1 msk vaniljsocker
- 0,75 dl Marsanpulver
Blåbärsglaze
- 80 g färska blåbär
- 30 g vatten
- 115 g florsocker
Instruktioner
- Värm upp mjölken fingervarm och ha ner det i din köksassistent alt i en vanlig bunke.
- Gå i med mjölet och blanda på medelhastighet i 5 minuter (eller knåda med händerna).
- Därefter går du i med smöret och fortsätter blanda på hög hastighet i 6-7 minuter.
- Lägg degen på jäsning under plastfolie ca 1 h 30 min (på varm plats).
- Rulla i små bollar ( ca 80g per bulle ).
- Låt jäsa i 40 minuter på plåt. Under tiden kan du förbereda din vaniljfyllning och blåbärsglazen.
- Pressa lätt ner mitten av vardera bulle med en sked eller ett glas och fyll med vaniljkräm och blåbärssylt.
- Pensla med ägg och grädda i ugn 220 grader i ca 15 minuter
- Därefter toppar du dom med din blåbärsglaze, färska blåbär och frystorkade blåbärs smulor
Vaniljfyllning
- Addera alla ingredienserna och vispa ihop tills tjocknat. Ställ i kyl i minimum 20min.
Blåbärsglaze
- Ha i blåbär och vattnet i en kastrull och låt koka på medium värme i några min tills blåbären mjuknar till sig.
- Därefter mosar du dom lite lätt med en gaffel. Låt koka och när det är klart så separerar du vätskan från de mosade blåbären med en sil. Låt svalna och häll vätskan i en skål tillsammans med florsocker och rör om tills det blir slätt.