Go Back
+ servings
Färska blåbärsbullar med lila glasyr och blåbär på toppen, placerade på brunt papper.
Print
Inga röster än

Mandas blåbärsbullar

Små konstverk av fluffig deg och saftig fyllning. Perfekta till en fikastund, kanske med en kopp nybryggt kaffe eller ett glas kall mjölk. Blåbärsbullar med en smak av sommarens skogsgläntor.
Förberedelser2 timmar 30 minuter
Active Time15 minuter
Total tid2 timmar 45 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Barnvänligt, Blåbär, Bullar, bulle, Dessert, fest, Fika, godsaker
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka med blåbär, fika, fika med blåbär
Yield: 8 st

Materials

Bulldeg

  • 150 ml mjölk
  • 10 g salt
  • 50 g strösocker
  • 100 g smör
  • 1 st ägg + 1 ägg för pensling
  • 25 g färsk jäst
  • 350 g mjöl

Vaniljfyllning

  • 2 dl mjölk
  • 0,75 dl grädde
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 dl Marsanpulver

Blåbärsglaze

  • 80 g färska blåbär
  • 30 g vatten
  • 115 g florsocker

Garnering :

  • Blåbärssylt
  • Färska blåbär
  • Frystorkade blåbär

Instruktioner

  • Värm upp mjölken fingervarm och ha ner det i din köksassistent alt i en vanlig bunke.
  • Addera ägg, jäst, socker och salt. Rör om tills det löst upp sig.
  • Gå i med mjölet och blanda på medelhastighet i 5 minuter (eller knåda med händerna).
  • Därefter går du i med smöret och fortsätter blanda på hög hastighet i 6-7 minuter.
  • Lägg degen på jäsning under plastfolie ca 1 h 30 min (på varm plats).
  • Rulla i små bollar ( ca 80g per bulle ).
  • Låt jäsa i 40 minuter på plåt.
    Under tiden kan du förbereda din vaniljfyllning och blåbärsglazen.
  • Pressa lätt ner mitten av vardera bulle med en sked eller ett glas och fyll med vaniljkräm och blåbärssylt.
  • Pensla med ägg och grädda i ugn 220 grader i ca 15 minuter
  • Därefter toppar du dom med din blåbärsglaze, färska blåbär och frystorkade blåbärs smulor

Vaniljfyllning

  • Addera alla ingredienserna och vispa ihop tills tjocknat. Ställ i kyl i minimum 20min.

Blåbärsglaze

  • Ha i blåbär och vattnet i en kastrull och låt koka på medium värme i några min tills blåbären mjuknar till sig.
  • Därefter mosar du dom lite lätt med en gaffel. Låt koka och när det är klart så separerar du vätskan från de mosade blåbären med en sil.
    Låt svalna och häll vätskan i en skål tillsammans med florsocker och rör om tills det blir slätt.