Mandel-ricottakaka med citron
Skapat:
27 mars, 2025
Senast ändrat:
30 mars, 2025

1
Mandel-ricottakaka med citron – saftig och ljuvligt fräsch
Denna mandel-ricottakaka med citron är en saftig och smakrik kaka med en härlig kombination av mandel, len ricotta och frisk citron. Perfekt till fika, dessert eller som en lättare efterrätt.
Varför du kommer älska denna kaka
- Saftig konsistens, tack vare mandelmjölet.
- Ricottan gör kakan extra saftig och mjuk.
- Fräsch citronsmak som balanserar sötman.
Så lyckas du med mandel-ricottakakan
- Använd färsk ricotta för en mjuk och krämig konsistens.
- Riv citronskalet fint för att få ut maximal smak.
- Servera med florsocker, bär eller en klick vispad grädde för extra lyx.
En elegant och smakfull kaka
Denna kaka är både enkel att baka och imponerande god – perfekt till allt från fika till festliga tillfällen. En italiensk klassiker med en frisk och nötig twist!
Fler goda kakor med mandel
Här kommer ytterligare tre recept som vi tror du kommer att gilla!



Total tid: 1 timme
Servings: 10 -12 bitar
Ingredienser
- 100 g smör rumsvarmt
- 1,5 dl socker
- 4 äggulor
- 250 g ricotta
- 150 g mandelmjöl 3 dl
- 1 dl vetemjöl
- 1 citron
- 4 äggvitor
- 0,5 dl socker
- mandelspån
Instruktioner
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter.
- Värm ugnen till 175 grader.
- Tvätta citronen och riv skalet. Pressa saften ur halva citronen.
- Rör ner ricotta, citronskal och citronsaft. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och rör samman till en jämn smet.
- Vispa äggvitan till ett skum, tillsätt sockret under vispning. Vispa till en fast maräng.
- Vänd försiktigt ner marängen i smeten.
- Häll smeten i formen och strö över mandelspån.
- Grädda kakan i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
- Den kan med fördel stå över natten i kylskåp.
per -12 bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

