Go Back
+ servings
En bit mandelricottakaka med citron och grädde på en tallrik med blommönster.
Print
Inga röster än

Mandel-ricottakaka med citron

Den här italienska mandelkakan blir mjuk och saftig av ricottaost, med fräsch smak av citron. Den kan med fördel bakas dagen före den ska serveras.
Förberedelser15 minuter
Active Time45 minuter
Total tid1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika, Kakor
Kök: Italian
Keyword: citronkaka, desserter, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 10 -12 bitar

Materials

  • 100 g smör rumsvarmt
  • 1,5 dl socker
  • 4 äggulor
  • 250 g ricotta
  • 150 g mandelmjöl 3 dl
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 citron
  • 4 äggvitor
  • 0,5 dl socker
  • mandelspån

Instruktioner

  • Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter.
  • Värm ugnen till 175 grader.
  • Tvätta citronen och riv skalet. Pressa saften ur halva citronen.
  • Vispa smör och socker luftigt. Vispa ner en äggula i taget.
  • Rör ner ricotta, citronskal och citronsaft. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och rör samman till en jämn smet.
  • Vispa äggvitan till ett skum, tillsätt sockret under vispning. Vispa till en fast maräng.
  • Vänd försiktigt ner marängen i smeten.
  • Häll smeten i formen och strö över mandelspån.
  • Grädda kakan i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
  • Den kan med fördel stå över natten i kylskåp.