Mandel-ricottakaka med citron
Den här italienska mandelkakan blir mjuk och saftig av ricottaost, med fräsch smak av citron. Den kan med fördel bakas dagen före den ska serveras.
Förberedelser15 minuter minuter
Active Time45 minuter minuter
Total tid1 timme t
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika, Kakor
Kök: Italian
Keyword: citronkaka, desserter, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 10 -12 bitar
- 100 g smör rumsvarmt
- 1,5 dl socker
- 4 äggulor
- 250 g ricotta
- 150 g mandelmjöl 3 dl
- 1 dl vetemjöl
- 1 citron
- 4 äggvitor
- 0,5 dl socker
- mandelspån
Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form med löstagbar kant, 20-24 cm i diameter.
Värm ugnen till 175 grader.
Tvätta citronen och riv skalet. Pressa saften ur halva citronen.
Vispa smör och socker luftigt. Vispa ner en äggula i taget.
Rör ner ricotta, citronskal och citronsaft. Tillsätt mandelmjöl och vetemjöl och rör samman till en jämn smet.
Vispa äggvitan till ett skum, tillsätt sockret under vispning. Vispa till en fast maräng.
Vänd försiktigt ner marängen i smeten.
Häll smeten i formen och strö över mandelspån.
Grädda kakan i ca 45 minuter. Låt kakan svalna helt.
Den kan med fördel stå över natten i kylskåp.