Mandelmarängtårta med rabarber och jordgubbar

Mandelmarängtårta med rabarber och jordgubbar – spröd, syrlig och ljuvlig
Den här tårtan är en riktig sommarpärla som jag ofta återkommer till. Jag älskar hur de spröda mandelmarängbottnarna smälter i munnen tillsammans med den friska rabarberkompotten, fluffig grädde och söta jordgubbar. Den ser imponerande ut, men är faktiskt ganska enkel att göra – särskilt om jag förbereder några delar i förväg.
Tips & variationer
✅ Jag gör gärna marängbottnarna och rabarberkompotten dagen innan för att spara tid och minska stress.
✅ Sötman i kompotten kan jag justera beroende på hur syrlig rabarbern är, ibland behövs det lite mer socker.
✅ För en annan smakprofil brukar jag byta ut mandeln mot rostade hasselnötter eller pistagenötter.
✅ När rabarbern sjunger på sista versen byter jag gärna till hallon eller vinbär, det blir också supergott.
✅ En näve rostade mandelspån och några färska bär på toppen gör tårtan extra vacker vid servering.
Fler goda recept med jordgubbar
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.



Ingredienser
Botten:
- 100 gr mandel
- 150 gr äggvita
- 2 dl socker
- 1 msk potatismjöl
Rabarberkompott:
- 1 gelatinblad
- 250 gr rabarber
- 0,5-1 dl socker beroende på hur sur rabarbern är
- 1 tsk vaniljsocker
- 2 msk citronsaft
Montering:
- 2 dl grädde
- 1 tsk vaniljsocker
- färska jordgubbar
- mandelspån
Instruktioner
Botten:
- Mixa mandeln i en matberedare.
- Vispa äggvitan till ett vitt skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa till en maräng.
- Blanda potatismjölet med mandeln och vänd sedan ner i marängen.
- Spritsa ut 3 st avlånga bottnar, ca 8×25 cm, på ett bakplåtspapper. De flyter ut lite när de gräddas så lämna lite mellanrum.
- Grädda på 150 grader i ca 30-35 minuter. Låt svalna helt.
Rabarberkompott:
- Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
- Koka ihop rabarber, citronsaft, vaniljsocker och socker. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter eller tills rabarbern går att röra till en ganska slät kompott.
- Tillsätt det blötlagda gelatinbladet i den varma kompotten och rör ordentligt så att det smälter.
- Låt kompotten bli helt kall innan den används.
Montering:
- Ta loss bottnarna och placera en botten på ett fat.
- Bred kompott över, sedan lättvispad grädde med vaniljsocker och delade jordgubbar. Upprepa ett varv till.
- Lägg på sista bottendelen.
- Toppa med vispad grädde, jordgubbar och mandelspån.
- Servera och njut!



📷 Erika Westerlund Strömmer