Go Back
+ servings
En skiva mandelmarängtårta med jordgubbar och grädde på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Mandelmarängtårta med rabarber och jordgubbar

Total tid1 timme
Måltid: Fika, maräng, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: bärtårta, festlig tårta, glutenfri bakning, jordgubbstårta, marängtårta
Yield: 8

Materials

Botten:

  • 100 gr mandel
  • 150 gr äggvita
  • 2 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Rabarberkompott:

  • 1 gelatinblad
  • 250 gr rabarber
  • 0,5-1 dl socker beroende på hur sur rabarbern är
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 2 msk citronsaft

Montering:

  • 2 dl grädde
  • 1 tsk vaniljsocker
  • färska jordgubbar
  • mandelspån

Instruktioner

Botten:

  • Mixa mandeln i en matberedare.
  • Vispa äggvitan till ett vitt skum. Tillsätt lite socker i taget och vispa till en maräng.
  • Blanda potatismjölet med mandeln och vänd sedan ner i marängen.
  • Spritsa ut 3 st avlånga bottnar, ca 8x25 cm, på ett bakplåtspapper. De flyter ut lite när de gräddas så lämna lite mellanrum.
  • Grädda på 150 grader i ca 30-35 minuter. Låt svalna helt.

Rabarberkompott:

  • Blötlägg gelatinbladet i kallt vatten.
  • Koka ihop rabarber, citronsaft, vaniljsocker och socker. Låt koka på medelvärme ca 10 minuter eller tills rabarbern går att röra till en ganska slät kompott.
  • Tillsätt det blötlagda gelatinbladet i den varma kompotten och rör ordentligt så att det smälter.
  • Låt kompotten bli helt kall innan den används.

Montering:

  • Ta loss bottnarna och placera en botten på ett fat.
  • Bred kompott över, sedan lättvispad grädde med vaniljsocker och delade jordgubbar. Upprepa ett varv till.
  • Lägg på sista bottendelen.
  • Toppa med vispad grädde, jordgubbar och mandelspån.
  • Servera och njut!