Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Matiga piroger

Inga röster än
Skapat: 14 juni, 2025
Senast ändrat: 14 juni, 2025
Matiga piroger

Matiga piroger till sommarens alla utflykter

Saftiga, gyllene piroger med smakrik fyllning av färs, tomat, ost och kryddor är perfekta till matlådan, utflykten eller att frysa in. Du väljer själv om du vill använda köttfärs, kycklingfärs eller ett vegetariskt alternativ.

När osten smälter ihop med tomatsåsen blir fyllningen sådär extra krämig och tillsammans med den fluffiga degen får du riktiga favoriter som går hem hos både stora och små.

Tips & variationer

✅ Byt ut färsen mot svarta bönor, linser eller pulled oumph för en vegetarisk variant
✅ Toppa med sesamfrön innan gräddning för extra crunch
✅ Frys in när de svalnat och värm i ugn eller mikro vid behov
✅ Servera med en frisk grönsallad eller en klick vitlökssås

Fler goda rätter till lunch och middag

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept

Servings: 11 stycken

Ingredienser

Deg:

Fyllning:

Montering:

Instruktioner

Deg:

  • Lös upp jästen i vatten. Tillsätt saltet samt vetemjölet och knåda till en deg.
  • Häll ner olivoljan och knåda i 5 minuter.
  • Lägg en handduk över och låt jäsa i 30 minuter.
  • Medan degen jäser så gör du fyllningen.

Fyllning:

  • Häll lite olivolja i en panna och fräs färsen tills den är genomstekt.
  • Tillsätt kryddor och krossade tomater. Rör till sist i osten och låt den smälta. Låt fyllningen puttra på låg värme.

Montering:

  • Dela degen i bitar som väger 75 g var (ca 11 stycken).
  • Kavla ut varje degbit till en cirkel.
  • Lägg en klick fyllning (1/2 dl) på varje degbit.
  • Vik degen över fyllningen så att det blir en halvmåne, tryck med en gaffel så att kanterna trycks ihop. Lägg pirogerna efterhand på en plåt.
  • Om du får fyllning över så toppa varje pirog med lite extra.
  • Låt jäsa under handduk i 20-30 minuter.
  • Pensla pirogerna med ägg och grädda i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna.
  • Ta ut och låt svalna lite.
  • Servera med en god sallad. Perfekta att frysa in.
per stycken
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!