Go Back
+ servings
En person håller en skärbräda med flera piroger fyllda med kött och ost.
Print
Inga röster än

Mat-piroger

Så goda piroger, går att göra vegetariska, med kött eller varför inte bara med ost! Utsökta och underbara!
Förberedelser1 timme
Active Time12 minuter
Måltid: Mat, Middagstips
Yield: 11 stycken

Materials

Deg:

  • 50 g färsk jäst
  • 5 dl vatten fingervarmt
  • 2 tsk salt
  • 12 - 13 dl vetemjöl
  • 3 msk olivolja

Fyllning:

  • 350 - 400 g färs vego, kött, kyckling
  • 400 g krossade tomater med chili
  • ½ tsk salt
  • ½ tsk chiliflakes
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 tsk basilika
  • 150 g ost riven

Montering:

  • ägg

Instruktioner

Deg:

  • Lös upp jästen i vatten. Tillsätt saltet samt vetemjölet och knåda till en deg.
  • Häll ner olivoljan och knåda i 5 minuter.
  • Lägg en handduk över och låt jäsa i 30 minuter.
  • Medan degen jäser så gör du fyllningen.

Fyllning:

  • Häll lite olivolja i en panna och fräs färsen tills den är genomstekt.
  • Tillsätt kryddor och krossade tomater. Rör till sist i osten och låt den smälta. Låt fyllningen puttra på låg värme.

Montering:

  • Dela degen i bitar som väger 75 g var (ca 11 stycken).
  • Kavla ut varje degbit till en cirkel.
  • Lägg en klick fyllning (1/2 dl) på varje degbit.
  • Vik degen över fyllningen så att det blir en halvmåne, tryck med en gaffel så att kanterna trycks ihop. Lägg pirogerna efterhand på en plåt.
  • Om du får fyllning över så toppa varje pirog med lite extra.
  • Låt jäsa under handduk i 20-30 minuter.
  • Pensla pirogerna med ägg och grädda i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna.
  • Ta ut och låt svalna lite.
  • Servera med en god sallad. Perfekta att frysa in.