Mat-piroger
Så goda piroger, går att göra vegetariska, med kött eller varför inte bara med ost! Utsökta och underbara!
Förberedelser1 timme t
Active Time12 minuter minuter
Yield: 11 stycken
Deg:
- 50 g färsk jäst
- 5 dl vatten fingervarmt
- 2 tsk salt
- 12 - 13 dl vetemjöl
- 3 msk olivolja
Fyllning:
- 350 - 400 g färs vego, kött, kyckling
- 400 g krossade tomater med chili
- ½ tsk salt
- ½ tsk chiliflakes
- 1 tsk svartpeppar
- 2 tsk basilika
- 150 g ost riven
Deg:
Lös upp jästen i vatten. Tillsätt saltet samt vetemjölet och knåda till en deg.
Häll ner olivoljan och knåda i 5 minuter.
Lägg en handduk över och låt jäsa i 30 minuter.
Medan degen jäser så gör du fyllningen.
Montering:
Dela degen i bitar som väger 75 g var (ca 11 stycken).
Kavla ut varje degbit till en cirkel.
Lägg en klick fyllning (1/2 dl) på varje degbit.
Vik degen över fyllningen så att det blir en halvmåne, tryck med en gaffel så att kanterna trycks ihop. Lägg pirogerna efterhand på en plåt.
Om du får fyllning över så toppa varje pirog med lite extra.
Låt jäsa under handduk i 20-30 minuter.
Pensla pirogerna med ägg och grädda i 12-15 minuter tills de är gyllenbruna.
Ta ut och låt svalna lite.
Servera med en god sallad. Perfekta att frysa in.