Mats enkla fläskpannkaka
Skapat:
15 augusti, 2024
Senast ändrat:
15 augusti, 2024

1
Fläskpannkaka är en klassisk svensk rätt som kombinerar krispigt stekt fläsk med en fluffig ugnspannkaka.
Pannkakssmeten görs av bland annat mjöl, ägg, mjölk och en nypa salt, och blandas med bitar av stekt fläsk innan den gräddas i ugnen tills den är gyllene och genomgräddad.
Servera den med lingonsylt för en perfekt balans mellan det salta fläsket och den söta sylten. Enkel, mättande och en riktig favorit för både vardag och helg.
Här hittar ni min variant på fläskpannkaka som jag lovar är toppengod!
Total tid: 40 minuter
Servings: 8 portioner
Calories: 494kcal
Ingredienser
Instruktioner
- Sätt ugnen på 225 grader. Sprid ut fläsket i en stor ugnssäker form (ca 30×50 cm). Ställ in formen med fläsket i 5-10 min tills fläsket är knaprigt.
- Under tiden blanda vetemjöl med bakpulver, salt & svartpeppar. Vispa ned hälften av mjölken till en klumpfri smet.
- Vispa i resten av mjölken + äggen så det blir en jämn och fin smet.
- Häll smeten över sidfläsket i ugnsformen. Fördela fläsket jämnt i smeten. Kör mitt i ugnen ca 15-20 minuter, tills pannkakan fått jämn och fin färg.
- Servera med ex. rårivna morötter eller vitkålssallad och lingonsylt.
Näringsinnehåll
Kalorier: 494kcal | Carbohydrates: 64g | Protein: 15g | Fat: 19g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 7g | Kolesterol: 39mg | Natrium: 178mg | Kalium: 354mg | Fiber: 2g | Socker: 7g | Vitamin A: 250IU | Vitamin C: 0,1mg | Kalcium: 205mg | Järn: 4mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!