Mats fiskgratäng med saffran och fänkål

Upplev en lyxig fiskgratäng med saffran och fänkål, fylld med smaker som för tankarna till havet och medelhavet.
Denna fiskgratäng är gjord på saftig torskfilé och toppad med skalade räkor som ger en härlig textur och smak. Potatismoset är lent och krämigt, gjort på fast potatis och smaksatt med en hint av muskot.
Gratängsåsen, som är en krämig bas av crème fraiche, får en extra touch av fänkål och saffran, vilket ger en fyllig smak med en mild kryddighet.
Med fräsch citron, hummerfond, och massor av dill och persilja får rätten en fin balans mellan syra och sötma.
Perfekt att servera vid en festligare middag eller för att lyxa till vardagen! Denna fiskgratäng är både enkel att laga och smakfull nog att imponera med.
Några andra festliga fiskrecept att testa
Krämig fisk- och skaldjursgryta
Panerad bergtungafilé med potatismos och räkröra
Ugnsbakad torskrygg med Sandefjordsås & smörstekta kantareller.
Video
Ingredienser
- 400-500 g torskfilé
- 200 g skalade räkor
Potatismos
- 1,5 kg fast potatis
- 50 g smör
- 1 st ägg
- 2 dl mjölk
- 1 tsk muskot
- Salt
- Vitpeppar
Gratängsåsen
- 2 dl crème fraiche
- 1 st rödlök finhackad
- 1 dl färsk dill finhackad
- 1 dl färsk persilja finhackad
- 2 msk citronsaft
- 1 msk hummerfond
- ¾ st fiskbuljongtärning
- 1 pkt saffran
- 1 msk mortlade fänkålsfrön
- Salt
- Svart- & vitpeppar
Instruktioner
Potatismoset
- Skala potatisen och koka potatisen mjuk.
- Häll av och pressa den i potatispress.
- Vispa sedan i alla ingredienserna.
- Gärna med elvisp.
- Ställ åt sidan så länge.
Såsen + Montering
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Lägg ut fisken i en ugnssäker form. Salta & peppra. Spritsa potatismoset runt om i formen.
- Häll såsen mitt formen, över fisken men undvik potatismoset.
- Gratinera mitt ugnen i ca 15-20 min tills potatismoset fått fin färg.
- Ta ut och låt stanna 5-10 minuter innan du strör räkorna över såsen.
- Toppa med fina dill & persiljekvistar.