Go Back
+ servings
En fiskgratäng med räkor och persilja i en glasform, med gyllene potatismos på toppen.
Print
Inga röster än

Mats fiskgratäng med saffran och fänkål

Total tid45 minuter
Måltid: Fisk & skaldjur, Gratänger, Huvudrätt, Middagstips
Kök: Skandinaviskt
Keyword: allt i samma form, fisk och skaldjursgratäng
Yield: 6 portioner
Calories: 437kcal

Materials

  • 400-500 g torskfilé
  • 200 g skalade räkor

Potatismos

  • 1,5 kg fast potatis
  • 50 g smör
  • 1 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 tsk muskot
  • Salt
  • Vitpeppar

Gratängsåsen

  • 2 dl crème fraiche
  • 1 st rödlök finhackad
  • 1 dl färsk dill finhackad
  • 1 dl färsk persilja finhackad
  • 2 msk citronsaft
  • 1 msk hummerfond
  • ¾ st fiskbuljongtärning
  • 1 pkt saffran
  • 1 msk mortlade fänkålsfrön
  • Salt
  • Svart- & vitpeppar

Instruktioner

Potatismoset

  • Skala potatisen och koka potatisen mjuk.
  • Häll av och pressa den i potatispress.
  • Vispa sedan i alla ingredienserna.
  • Gärna med elvisp.
  • Ställ åt sidan så länge.

Såsen + Montering

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Lägg ut fisken i en ugnssäker form. Salta & peppra. Spritsa potatismoset runt om i formen.
  • Blanda samman de övriga ingredienserna. Smaka av med salt & peppar.
  • Häll såsen mitt formen, över fisken men undvik potatismoset.
  • Gratinera mitt ugnen i ca 15-20 min tills potatismoset fått fin färg.
  • Ta ut och låt stanna 5-10 minuter innan du strör räkorna över såsen.
  • Toppa med fina dill & persiljekvistar.

Nutrition

Kalorier: 437kcal | Carbohydrates: 49g | Protein: 27g | Fat: 16g | Mättat fett: 9g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 4g | Transfett: 0,3g | Kolesterol: 125mg | Natrium: 188mg | Kalium: 1731mg | Fiber: 7g | Socker: 5g | Vitamin A: 3194IU | Vitamin C: 87mg | Kalcium: 199mg | Järn: 5mg