Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Mats köttbullar

Inga röster än
Skapat: 22 mars, 2025
Senast ändrat: 26 april, 2025
Mats köttbullar

Klassiska köttbullar – saftiga, smakrika och alltid lika omtyckta

Finns det något mer hemtrevligt än en stor laddning hemgjorda köttbullar? Det här receptet ger dig saftiga, kryddiga och perfekt gyllenbruna köttbullar, fulla av smak och med en härligt mjuk konsistens.

Tack vare en välbalanserad blandning av kryddor som paprikapulver, timjan, dijonsenap och chili, får dessa köttbullar en extra smakdimension – utan att de tappar sin klassiska känsla. En skvätt mjölk och ströbröd gör färsen saftig, medan finhackad lök och vitlök ger djup och karaktär.

En tallrik med köttbullar, potatis, sås, lingonsylt och grönsallad.
En tallrik med köttbullar, potatis och sås.

Tips & variationer

Vill du ha dem extra fluffiga? – Låt ströbrödsblandningen svälla ordentligt innan den blandas i färsen.
Gör dem barnvänliga – Halvera chilipulvret för en mildare smak.
För en lyxigare version – Tillsätt lite riven parmesan eller finhackad bacon i färsen.
LCHF-alternativ – Byt ut ströbrödet mot pofiber eller mandelmjöl och ersätt mjölken med grädde.
Serveringsförslag – Klassiska tillbehör som potatis och gräddsås, eller stuvade makaroner för en nostalgitripp.

De här köttbullarna är perfekta att laga i stora satser – frys in och ha färdiga bollar redo till snabba middagar. En riktig svensk favorit som aldrig går ur tiden!

Andra goda köttfärsrecept

Köttbullar är inte det enda man kan göra med köttfärs, utan det finns massor av andra goda köttfärsrecept hos oss på Receptskatt. Här ser du några tips:

Total tid: 1 timme
Servings: 70 st

Ingredienser

  • 1,5 kg nötfärs
  • 1 st gul lök
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 2 st ägg
  • 2 dl mjölk
  • 1 dl ströbröd
  • 1 msk paprikapulver
  • 1 msk torkad timjan
  • 2 tsk dijonsenap
  • 2 tsk chilipulver
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 msk flingsalt
  • 2 tsk nymalen svart- & vitpeppar
  • smör till stekning

Instruktioner

  • Börja med att blanda mjölk med ströbröd och alla kryddor inkl. pressade vitlöksklyftor & dijonsenap. Vispa väl och låt stå och svälla i ca 10 min.
  • Under tiden, finhacka den gula löken.
  • Lägg färsen i en bunke tillsammans med äggen & den finhackade gula löken.
  • Tillsätt mjölkblandningen tillsammans med persilja i färsen. Blanda väl!
  • Rulla köttbullar i valfri men behaglig storlek i omgångar.
  • Stek dem gyllenbruna i rikligt med smör.
  • Servera med klassiska tillbehör som potatis och gräddsås eller stuvade makaroner.

Anteckning

Om du vill göra dina köttbullar glutenfria så kan du använda dig av glutenfritt ströbröd.
per st
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!