Morotscheesecake
Skapat:
15 mars, 2025
Senast ändrat:
13 februari, 2025

0
Morotskaka och cheesecake i en och samma form blir en otroligt god morotscheesecake!
Jag har toppat hela kakan med apelsin curd, precis som i mina morotstårtor som alltid innehåller apelsin curd,. Det ger så god och frisk smak. Men vill man inte ha curden på så utesluter man den bara.
Morotscheesecake smakar bäst dag 2 eller 3, så baka den i god tid och låt den stå i kylen och gotta sig.
Fler goda kakor med morot:


📷 Erika Westerlund Strömmer
Total tid: 1 timme
Servings: 8
Utrustning
- 1 form 20 cm i diameter
Ingredienser
Cheesecake:
- 300 gr färskost rumsvarm
- 80 gr florsocker
- 2 ägg små eller mellanstora
- 0,75 tsk vaniljextrakt
- 1 dl gräddfil
Morotskaka:
- 150 gr riven morot
- 60 gr ljust muscovadosocker
- 60 gr socker
- 2 ägg
- 1,25 dl rapsolja
- 130 gr mjöl
- 10 gr vaniljsocker
- 0,75 tsk bakpulver
- 2 tsk kanel
- 1 tsk kardemumma
- 0,5 tsk malen ingefära
- 1 nypa salt
Frosting:
- 60 gr smör
- 80 gr florsocker
- 150 gr färskost
- 1 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Cheesecake:
- Vispa upp den rumsvarma färskosten.
- Ställ åt sidan.
Morotskaka:
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner dem i smeten.
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springformen. Häll i nästan 2/3 av morotskakssmeten.
- Häll på nästan halva cheesecakesmeten i mitten av formen.
- Fördela resten av morotskakssmeten försiktigt ovanpå och avsluta med resterande cheesecakesmet.
- Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter. Lägg på folie efter 30 minuter om kakan får för mycket färg.
- Stäng av ugnen när cheesecaken är fast i kanterna men fortfarande rör sig i mitten, den sätter sig sen. Övergrädda inte.
- Låt kakan stå kvar i ugnen i ca 20 minuter med ugnsluckan öppen.
- Ta sedan ut den och låt svalna.
- Ställ sedan kallt. Det gör inget om den spricker lite, den ska sedan täckas med frosting.
Frosting:
- Vispa smöret ca 5 minuter.
- Blanda i florsocker och vaniljsocker.
- Rör ner den kalla färskosten och vispa till en fluffig frosting.
- Bred över den kalla kakan och låt stå till sig.
Apelsin curd:
- Rör ihop alla ingredienser förutom smöret i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar, rör hela tiden.
- Dra bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna och förvara i kylskåp.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!