Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Equipment
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Morotscheesecake
Total tid
1
timme
t
Måltid:
Dessert, Efterrätter/desserter, Fika
Kök:
Skandinaviskt
Keyword:
cheeesecake, fika, fikadags, gofika, morotskaka, morötter
Yield:
8
Equipment
1 form
20 cm i diameter
Materials
Cheesecake:
300
gr
färskost
rumsvarm
80
gr
florsocker
2
ägg
små eller mellanstora
0,75
tsk
vaniljextrakt
1
dl
gräddfil
Morotskaka:
150
gr
riven morot
60
gr
ljust muscovadosocker
60
gr
socker
2
ägg
1,25
dl
rapsolja
130
gr
mjöl
10
gr
vaniljsocker
0,75
tsk
bakpulver
2
tsk
kanel
1
tsk
kardemumma
0,5
tsk
malen ingefära
1
nypa
salt
Frosting:
60
gr
smör
80
gr
florsocker
150
gr
färskost
1
tsk
vaniljsocker
Apelsin curd:
0,5
dl
socker
2
äggulor
1
apelsin
skalet
2
apelsiner
saften
1
msk
maizena
50
gr
smör
ev. 0,5
blad
gelatin
För en fastare curd. Blötlägg det isåfall under tiden curden rörs ihop, krama ur och tillsätt det när curden är klar.
Instruktioner
Cheesecake:
Vispa upp den rumsvarma färskosten.
Vispa sedan ner socker, ett ägg i taget, vanilj och gräddfil.
Ställ åt sidan.
Morotskaka:
Vispa ägg och socker. Blanda sedan ner oljan.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner dem i smeten.
Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springformen. Häll i nästan 2/3 av morotskakssmeten.
Häll på nästan halva cheesecakesmeten i mitten av formen.
Fördela resten av morotskakssmeten försiktigt ovanpå och avsluta med resterande cheesecakesmet.
Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter. Lägg på folie efter 30 minuter om kakan får för mycket färg.
Stäng av ugnen när cheesecaken är fast i kanterna men fortfarande rör sig i mitten, den sätter sig sen. Övergrädda inte.
Låt kakan stå kvar i ugnen i ca 20 minuter med ugnsluckan öppen.
Ta sedan ut den och låt svalna.
Ställ sedan kallt. Det gör inget om den spricker lite, den ska sedan täckas med frosting.
Frosting:
Vispa smöret ca 5 minuter.
Blanda i florsocker och vaniljsocker.
Rör ner den kalla färskosten och vispa till en fluffig frosting.
Bred över den kalla kakan och låt stå till sig.
Apelsin curd:
Rör ihop alla ingredienser förutom smöret i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar, rör hela tiden.
Dra bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna och förvara i kylskåp.