Go Back
+ servings
En bit morotscheesecake med citronöverdrag och nötter på toppen, serverad på en tallrik.
Print
Inga röster än

Morotscheesecake

Total tid1 timme
Måltid: Dessert, Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: cheeesecake, fika, fikadags, gofika, morotskaka, morötter
Yield: 8

Equipment

  • 1 form 20 cm i diameter

Materials

Cheesecake:

  • 300 gr färskost rumsvarm
  • 80 gr florsocker
  • 2 ägg små eller mellanstora
  • 0,75 tsk vaniljextrakt
  • 1 dl gräddfil

Morotskaka:

  • 150 gr riven morot
  • 60 gr ljust muscovadosocker
  • 60 gr socker
  • 2 ägg
  • 1,25 dl rapsolja
  • 130 gr mjöl
  • 10 gr vaniljsocker
  • 0,75 tsk bakpulver
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk kardemumma
  • 0,5 tsk malen ingefära
  • 1 nypa salt

Frosting:

  • 60 gr smör
  • 80 gr florsocker
  • 150 gr färskost
  • 1 tsk vaniljsocker

Apelsin curd:

  • 0,5 dl socker
  • 2 äggulor
  • 1 apelsin skalet
  • 2 apelsiner saften
  • 1 msk maizena
  • 50 gr smör
  • ev. 0,5 blad gelatin För en fastare curd. Blötlägg det isåfall under tiden curden rörs ihop, krama ur och tillsätt det när curden är klar.

Instruktioner

Cheesecake:

  • Vispa upp den rumsvarma färskosten.
  • Vispa sedan ner socker, ett ägg i taget, vanilj och gräddfil.
  • Ställ åt sidan.

Morotskaka:

  • Vispa ägg och socker. Blanda sedan ner oljan.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke och vänd sedan ner dem i smeten.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten av springformen. Häll i nästan 2/3 av morotskakssmeten.
  • Häll på nästan halva cheesecakesmeten i mitten av formen.
  • Fördela resten av morotskakssmeten försiktigt ovanpå och avsluta med resterande cheesecakesmet.
  • Grädda i 175 grader i ca 50-60 minuter. Lägg på folie efter 30 minuter om kakan får för mycket färg.
  • Stäng av ugnen när cheesecaken är fast i kanterna men fortfarande rör sig i mitten, den sätter sig sen. Övergrädda inte.
  • Låt kakan stå kvar i ugnen i ca 20 minuter med ugnsluckan öppen.
  • Ta sedan ut den och låt svalna.
  • Ställ sedan kallt. Det gör inget om den spricker lite, den ska sedan täckas med frosting.

Frosting:

  • Vispa smöret ca 5 minuter.
  • Blanda i florsocker och vaniljsocker.
  • Rör ner den kalla färskosten och vispa till en fluffig frosting.
  • Bred över den kalla kakan och låt stå till sig.

Apelsin curd:

  • Rör ihop alla ingredienser förutom smöret i en kastrull, låt sjuda tills det tjocknar, rör hela tiden.
  • Dra bort kastrullen från plattan och rör ner smöret. Låt kallna och förvara i kylskåp.