Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Morotskaka

Inga röster än
Skapat: 27 juli, 2024
Senast ändrat: 27 juli, 2024
Morotskaka

Saftig morotskaka i långpanna med cremecheesefrosting kan vara något av det godaste. Att sedan toppa morotskakan med en salt kolasås och hackade pekannötter är egentligen nästan helt onödigt, men det blir ju så gott!

Det blir mycket kolasås, men den håller att spara i kylen några veckor och är väldigt användbar till allt möjligt. Tänk på att göra kolasåsen dagen innan den ska ringlas över morotskakan, förvara den i rumstemperatur tills den svalnat.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 20
Calories: 401kcal

Utrustning

  • 1 form, 25×35 cm

Ingredienser

Morotskaka:

Frosting:

Salt kolasås:

Instruktioner

Morotskaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser förutom sockret i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt i 5-6 minuter.
  • Finriv morötterna under tiden.
  • Blanda ner olja och morötter i äggsmeten.
  • Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd ner till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen, klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter beroende på ugn och form. Låt kakan kallna i formen.

Frosting:

  • Vispa smöret ca 5 minuter.
  • Vispa ner florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
  • Vispa sedan ner färskost och finrivet citronskal till en fluffig frosting.
  • Bred frostingen över den kalla kakan.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt smöret.
  • Rör runt tills smöret smält.
  • Häll upp kolan i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
  • Ringla kolasåsen över morotskakan och toppa med hackade pekannötter.

Näringsinnehåll

Kalorier: 401kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 3g | Fat: 22g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 34mg | Natrium: 125mg | Kalium: 118mg | Fiber: 1g | Socker: 37g | Vitamin A: 4182IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 34mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Comments

  1. Men HUR gör du för att få så fina rutor? Min frosting blir en enda gegga när jag ska skära bitar!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg