Morotskaka
Skapat:
27 juli, 2024
Senast ändrat:
27 juli, 2024

3
Saftig morotskaka i långpanna med cremecheesefrosting kan vara något av det godaste. Att sedan toppa morotskakan med en salt kolasås och hackade pekannötter är egentligen nästan helt onödigt, men det blir ju så gott!
Det blir mycket kolasås, men den håller att spara i kylen några veckor och är väldigt användbar till allt möjligt. Tänk på att göra kolasåsen dagen innan den ska ringlas över morotskakan, förvara den i rumstemperatur tills den svalnat.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 20
Calories: 401kcal
Utrustning
- 1 form, 25×35 cm
Ingredienser
Morotskaka:
- 4 st ägg
- 2,5 dl socker
- 1 dl brun farinsocker strö
- 2 dl rapsolja
- 3 tsk bakpulver
- 2 tsk vaniljsocker
- 2,5 tsk kanel
- 1 tsk nymortlad kardemumma
- 1 tsk ingefära
- 240 gr vetemjöl
- 0,5 tsk salt
- 4,5 dl finriven morot
Frosting:
- 75 gr rumsvarmt smör
- 2 dl florsocker
- 250 gr färskost
- 1,5 tsk vaniljsocker
- 1 st citron finrivet skal
Salt kolasås:
- 75 g glykossirap
- 135 g strösocker
- 150 g grädde
- 0,75-1 msk flingsalt
- 40 g smör rumstempererat
Instruktioner
Morotskaka:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda ihop alla torra ingredienser förutom sockret i en bunke.
- Finriv morötterna under tiden.
- Blanda ner olja och morötter i äggsmeten.
- Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd ner till en jämn smet.
- Häll smeten i formen, klädd med bakplåtspapper.
- Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter beroende på ugn och form. Låt kakan kallna i formen.
Frosting:
- Vispa smöret ca 5 minuter.
- Vispa ner florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
- Vispa sedan ner färskost och finrivet citronskal till en fluffig frosting.
- Bred frostingen över den kalla kakan.
Salt kolasås:
- Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
- Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
- Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt smöret.
- Rör runt tills smöret smält.
- Häll upp kolan i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
- Ringla kolasåsen över morotskakan och toppa med hackade pekannötter.
Näringsinnehåll
Kalorier: 401kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 3g | Fat: 22g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 34mg | Natrium: 125mg | Kalium: 118mg | Fiber: 1g | Socker: 37g | Vitamin A: 4182IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 34mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!
Men HUR gör du för att få så fina rutor? Min frosting blir en enda gegga när jag ska skära bitar!
Testa att använda en varm kniv när du skär. Skölj kniven under riktigt varmt vatten och torka av snabbt.