Go Back
+ servings
Bit av morotskaka med glasyr och karamell på en vit tallrik.
Print
Inga röster än

Morotskaka

Saftig morotskaka i långpanna med cremecheesefrosting.
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätt, Efterrätter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, långpanna, mjuk kaka, morotskaka
Yield: 20
Calories: 401kcal

Equipment

  • 1 form, 25x35 cm

Materials

Morotskaka:

  • 4 st ägg
  • 2,5 dl socker
  • 1 dl brun farinsocker strö
  • 2 dl rapsolja
  • 3 tsk bakpulver
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 2,5 tsk kanel
  • 1 tsk nymortlad kardemumma
  • 1 tsk ingefära
  • 240 gr vetemjöl
  • 0,5 tsk salt
  • 4,5 dl finriven morot

Frosting:

  • 75 gr rumsvarmt smör
  • 2 dl florsocker
  • 250 gr färskost
  • 1,5 tsk vaniljsocker
  • 1 st citron finrivet skal

Salt kolasås:

  • 75 g glykossirap
  • 135 g strösocker
  • 150 g grädde
  • 0,75-1 msk flingsalt
  • 40 g smör rumstempererat

Instruktioner

Morotskaka:

  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda ihop alla torra ingredienser förutom sockret i en bunke.
  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt i 5-6 minuter.
  • Finriv morötterna under tiden.
  • Blanda ner olja och morötter i äggsmeten.
  • Tillsätt sedan de torra ingredienserna och vänd ner till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen, klädd med bakplåtspapper.
  • Grädda kakan näst längst ner i ugnen i ca 35-40 minuter beroende på ugn och form. Låt kakan kallna i formen.

Frosting:

  • Vispa smöret ca 5 minuter.
  • Vispa ner florsocker och vaniljsocker tills det blir krämigt.
  • Vispa sedan ner färskost och finrivet citronskal till en fluffig frosting.
  • Bred frostingen över den kalla kakan.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla så tillsätt lite socker i taget under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt smöret.
  • Rör runt tills smöret smält.
  • Häll upp kolan i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.
  • Ringla kolasåsen över morotskakan och toppa med hackade pekannötter.

Nutrition

Kalorier: 401kcal | Carbohydrates: 51g | Protein: 3g | Fat: 22g | Mättat fett: 8g | Fleromättat fett: 3g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,2g | Kolesterol: 34mg | Natrium: 125mg | Kalium: 118mg | Fiber: 1g | Socker: 37g | Vitamin A: 4182IU | Vitamin C: 1mg | Kalcium: 34mg | Järn: 1mg