Moussetårta med äpple och kola
Skapat:
22 augusti, 2024
Senast ändrat:
19 juli, 2024

0
Moussetårta med äpple, kola och vit chokladmousse med en kardemummakladdkaka som botten. En riktig succé på alla sätt!
Kolapannacottan, äppelkompotten och kladdkakan görs i förväg så interiörerna hinner frysas och botten sätta sig innan tårtan ska gjutas med moussen. Sen kan hela tårtan förvaras i frysen tills dagen innan servering.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10
Calories: 615kcal
Utrustning
- 1 form, 20 cm i diameter
Ingredienser
Kardemummakladdkaka:
Salt kolapannacotta:
- 200 gr karamelliserad mjölk
- 150 gr grädde
- 2 st gelatinblad
- 1 tsk flingsalt
Äppelkompott:
- 300-350 gr äppel
- 0,5 dl rörsocker
- 0,5 dl socker
- 2 gelatinblad
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 st kanelstång
Vit chokladmousse:
- 150 gr vitchoklad
- 1 tsk smör
- 2 rumsvarma äggulor
- 3 dl grädde
- 1,5 gelatinblad
Instruktioner
Kardemummakladdkaka:
- Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
- Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt.
- Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet.
- Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu lite rörlig i mitten.
- Låt kallna helt.
Salt kolapannacotta:
- Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Tillsätt saltet och rör tills det smälter.
- Krama ur gelatinbladen och rör ner dem.
- Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller i en silikonform.
- Låt stelna och frys sedan som en puck.
Äppelkompott:
- Skala och skär äpplena i mindre bitar.
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
- Mät upp övriga ingredienser i en kastrull och låt småputtra tills äpplena är mjuka. Ta upp kanelstången och mixa sedan till en slät kompott.
- Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
- Låt svalna lite och häll sedan upp i en 18 cm form, ställ kallt och frys sedan.
Vit chokladmousse:
- Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
- Vispa 2 dl av grädden.
- Koka upp 1 dl ovispad grädde.
- Tillsätt gelantinbladen, rör om med en slickepott och blanda väl.
- Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
- Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med en slickepott.
- Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
- Placera den frusna äppelkompotten och pannacottan på botten.
- Häll över den vita chokladmoussen.
- Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
- Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.
Näringsinnehåll
Kalorier: 615kcal | Carbohydrates: 73g | Protein: 7g | Fat: 34g | Mättat fett: 21g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 128mg | Natrium: 213mg | Kalium: 221mg | Fiber: 1g | Socker: 57g | Vitamin A: 1103IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!