Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Moussetårta med äpple och kola

Inga röster än
Skapat: 22 augusti, 2024
Senast ändrat: 19 juli, 2024
Moussetårta med äpple och kola

Moussetårta med äpple, kola och vit chokladmousse med en kardemummakladdkaka som botten. En riktig succé på alla sätt!

Kolapannacottan, äppelkompotten och kladdkakan görs i förväg så interiörerna hinner frysas och botten sätta sig innan tårtan ska gjutas med moussen. Sen kan hela tårtan förvaras i frysen tills dagen innan servering.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 10
Calories: 615kcal

Utrustning

  • 1 form, 20 cm i diameter

Ingredienser

Kardemummakladdkaka:

Salt kolapannacotta:

Äppelkompott:

Vit chokladmousse:

Instruktioner

Kardemummakladdkaka:

  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på formen och smöra sidorna.
  • Smält smöret i en kastrull. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda runt.
  • Rör till sist ner ett ägg i taget till en jämn smet.
  • Häll smeten i formen och grädda på 175 grader i ca 20-22 minuter eller tills kakan är fast i kanterna men ännu lite rörlig i mitten.
  • Låt kallna helt.

Salt kolapannacotta:

  • Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten.
  • Koka upp grädde och karamelliserad mjölk, vispa slätt.
  • Tillsätt saltet och rör tills det smälter.
  • Krama ur gelatinbladen och rör ner dem.
  • Häll upp pannacottan i en 18 cm form klädd med plast eller i en silikonform.
  • Låt stelna och frys sedan som en puck.

Äppelkompott:

  • Skala och skär äpplena i mindre bitar.
  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten minst 5 minuter.
  • Mät upp övriga ingredienser i en kastrull och låt småputtra tills äpplena är mjuka. Ta upp kanelstången och mixa sedan till en slät kompott.
  • Tillsätt de urkramade gelatinbladen.
  • Låt svalna lite och häll sedan upp i en 18 cm form, ställ kallt och frys sedan.

Vit chokladmousse:

  • Blötlägg gelatinet i kallt vatten ca 10 minuter.
  • Vispa 2 dl av grädden.
  • Koka upp 1 dl ovispad grädde.
  • Smält choklad och smör i en bunke (gärna en bunke av metall) över en kastrull med vatten. Ta bunken av värmen och tillsätt den varma uppkokta grädden. Rör grädde och choklad till en jämn smet.
  • Tillsätt gelantinbladen, rör om med en slickepott och blanda väl.
  • Tillsätt därefter de lätt uppvispade äggulorna i två omgångar, blanda väl.
  • Blanda i lite vispad grädde i chokladblandningen och rör om, rör sedan ner resten av den vispade grädden med luftiga tag med en slickepott.
  • Lägg botten i en 20 cm silikonform eller en springform klädd med tårtplast.
  • Placera den frusna äppelkompotten och pannacottan på botten.
  • Häll över den vita chokladmoussen.
  • Låt stelna i kylskåpet och förvara den sedan i frysen.
  • Tag fram kvällen innan servering och låt tina i kylskåpet.

Näringsinnehåll

Kalorier: 615kcal | Carbohydrates: 73g | Protein: 7g | Fat: 34g | Mättat fett: 21g | Fleromättat fett: 2g | Enkelomättat fett: 9g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 128mg | Natrium: 213mg | Kalium: 221mg | Fiber: 1g | Socker: 57g | Vitamin A: 1103IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 129mg | Järn: 1mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg