Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Naanbröd

Inga röster än
Skapat: 12 maj, 2025
Senast ändrat: 12 maj, 2025
Naanbröd

Hemgjorda naanbröd – luftiga, mjuka och smakrika

Jag älskar att baka naanbröd hemma, särskilt när jag vill göra något extra till en indisk middag. De är mjuka, fluffiga och fyllda med smak från yoghurt, honung och de aromatiska svartkumminfröna. Det bästa är att du inte behöver någon ugn, de gräddas direkt i en het panna!

Naan som smakar som på restaurang

Hemgjorda naanbröd är tusen gånger godare än köpta. De får en lätt sötma från honungen, en syrlig touch från yoghurten och precis rätt tuggmotstånd. Jag brukar servera dem till grytor som butter chicken, kyckling tikka masala eller dhal. Men ärligt talat, de är så goda att jag ofta äter dem som de är, med lite smör på.

En hög med hembakat naanbröd på en randig kökshandduk.
Hembakat naanbröd på en randig kökshandduk.

📷 Malgorzata Haggu

Tips & variationer

Vitlökssmör – pensla med smält smör blandat med pressad vitlök direkt efter gräddning.
Frys in! – gör en dubbel sats och frys in. Värm i ugnen eller mikron när du behöver snabba tillbehör.
Ingen gjutjärnspanna? – använd en vanlig stekpanna med tjock botten, det funkar också bra.
Vill du ha dem extra fluffiga? – låt dem jäsa i två omgångar, först i bunken, sedan en gång till efter att du delat dem i bollar.

Andra goda bröd att testa

Här på Receptskatt så hittar du inte bara dessa goda naanbröd, utan massor av andra goda brödrecept. Till exempel dessa:

Vanliga frågor och svar

Måste man ha svartkumminfrön i degen?

Nej, det är valfritt. De ger en autentisk smak, men du kan hoppa över eller byta mot sesamfrön.

Går det att göra naanbröd utan jäst?

Du kan testa med bara bakpulver eller använda bakpulver + yoghurt, men smaken och konsistensen blir bäst med jäst.

Kan man göra naan i ugnen?

Ja, det går – men då tappar du lite av den typiska ytan. Panna ger bäst resultat. Ska du göra det i ugnen, så använd en pizzasten eller ett bakstål, så att brödet gräddas underifrån precis som en pizzadeg.

Hur förvarar jag naanbröd?

Låt dem svalna helt, lägg i fryspåsar och frys in. De tinar snabbt och blir mjuka igen i mikron eller ugn.

Total tid: 1 timme 30 minuter
Servings: 10 st
Calories: 172kcal

Ingredienser

Instruktioner

  • Lös upp jästen i den ljumma mjölken.
  • Tillsätt rumstempererad yoghurt och flytande honung, och rör om.
  • Blanda sedan i mjölet och arbeta ihop allt till en ganska klibbig deg, men som ändå är tillräckligt fast för att kunna formas.
  • Tillsätt svartkumminfröna och blanda väl. Täck degen med plastfolie och låt den jäsa i cirka 45 minuter.
  • Värm en gjutjärnspanna på medelhög värme. Dela degen i mindre bitar och kavla ut dem till tunna plättar.
  • Lägg ett bröd i taget på den torra, varma gjutjärnspannan. Sätt på locket och grädda naanbrödet tills det börjar bubbla ordentligt och får en gyllene färg.
  • Vänd på brödet och grädda den andra sidan tills den också får fin färg.
  • Naanbröden kan frysas och värmas upp i mikrovågsugn eller ugn vid behov.

Näringsinnehåll

Kalorier: 172kcal | Carbohydrates: 33g | Protein: 7g | Fat: 1g | Mättat fett: 1g | Fleromättat fett: 0,2g | Enkelomättat fett: 0,2g | Transfett: 0,001g | Kolesterol: 4mg | Natrium: 85mg | Kalium: 114mg | Fiber: 1g | Socker: 2g | Vitamin A: 41IU | Vitamin C: 0,002mg | Kalcium: 60mg | Järn: 2mg
per st
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!