Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Norsk succétårta

Inga röster än
Skapat: 26 mars, 2025
Senast ändrat: 26 mars, 2025
Norsk succétårta

Norsk succétårta – en drömgod klassiker

Norska succétårta är en ljuvligt god mandeltårta med en krämig, len gul kräm på toppen. Perfekt att bjuda på till påsk, kalas eller en lyxig fikastund!

Vad är norsk succétårta?

Tårtan består av en saftig mandelbotten och en söt, silkig smörkräm med vaniljsmak. Likheten med den svenska Oscar II:s tårta är stor, men den norska versionen har en ännu rikare och krämigare fyllning.

Därför älskar vi denna succétårta

  • Glutenfri – bakas helt utan vetemjöl.
  • Lyxigt krämig med en härlig balans mellan mandel och vanilj.
  • Lätt att baka och håller sig saftig länge.

Serveringstips

Toppa tårtan med riven choklad, bär eller rostade mandelspån för en extra festlig touch. Servera gärna med en kopp kaffe för den ultimata smakupplevelsen.

Fler goda bakverk till påsk

Vi vill även tipsa om följande tre goda bakverk till påsk!

Total tid: 1 timme
Servings: 8

Utrustning

  • 1 form 20 cm i diameter

Ingredienser

Botten:

Succésskräm:

Instruktioner

Botten:

  • Vispa äggvitorna till ett skum.
  • Tillsätt sedan lite av florsockret i taget och vispa till en fast maräng.
  • Mixa mandlarna smått och vänd ner dem i marängen.
  • Spänn fast ett bakplåtspapper i botten på en springform, smöra sidorna och bred ut mandelmarängen i formen.
  • Grädda på 160 grader i ca 25-30 minuter. Låt kallna helt.

Succékräm:

  • Rör samman äggulor, grädde, socker och vaniljpasta/vaniljsocker i en kastrull.
  • Sjud på svag värme tills krämen tjocknar.
  • Häll sedan krämen i en skål och ställ kallt.
  • När krämen har blivit rumstempererad kan du börja vispa ner små bitar av smöret.
  • Vispa till du fått en slät och jämn kräm.
  • Tillsätt lite gul färg om du vill.
  • Spritsa eller bred krämen över kakan.
  • Låt kakan stå några timmar innan servering.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

📷 Erika Westerlund Strömmer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg