Nyttigare Twix

-
1
Nyttigare Twix – ett sockerfritt godis med krämig kolafyllning
- 1.1 Tips & variationer
- 1.2 Vanliga frågor och svar
- 1.3 Hur länge håller dessa nyttiga Twix i kylen?
- 1.4 Kan jag frysa mina hemmagjorda Twix?
- 1.5 Vad är fibersirap och varför använder du det?
- 1.6 Kan jag använda annan choklad än sockerfri?
- 1.7 Måste jag använda både mandelmjöl och kokosmjöl i botten?
- 1.8 Ingredienser
- 1.9 Instruktioner
Nyttigare Twix – ett sockerfritt godis med krämig kolafyllning
Jag har alltid älskat Twix. Det är något med den där sega kolan och den krispiga botten som gör det svårt att inte ta en till bit. Men eftersom jag gärna vill ha lite bättre alternativ hemma, har jag tagit fram en nyttigare variant av klassikern och den gör ingen besviken.
Här varvar jag tre lager. En enkel botten med mandelmjöl, en ljuvligt seg kolafyllning som kokas ihop på grädde och fibersirap (utan tillsatt socker), och såklart – ett täcke av smält choklad. Jag brukar använda både mörk och ljus choklad för att få en riktigt fin balans mellan det söta och det lite mer intensiva.
Twixbitarna är perfekta att förvara i kylskåpet och ta fram när sötsuget slår till. Eller varför inte slå in några stycken i smörpapper och ge bort som en ätbar present? Det brukar vara uppskattat.
Tips & variationer
✅ Vill du ha dem veganska? Byt ut grädden mot kokosgrädde och använd vegansk choklad.
✅ Mer crunch? Tillsätt lite hackade nötter i kolafyllningen innan du häller på chokladen.
✅ För extra lyx – strö över lite flingsalt innan chokladen stelnar.
✅ Gillar du mörk choklad mer? Använd enbart mörk choklad för en lite vuxnare smak.


Vanliga frågor och svar
Hur länge håller dessa nyttiga Twix i kylen?
Jag brukar förvara mina i en lufttät burk i kylen, där håller de sig bra i minst en vecka. Men ärligt talat, de tar ofta slut långt innan dess.
Kan jag frysa mina hemmagjorda Twix?
Ja, det går alldeles utmärkt. Skär dem i bitar och frys in i en burk med bakplåtspapper mellan lagren. Perfekt att ta fram när suget slår till.
Vad är fibersirap och varför använder du det?
Fibersirap är ett sötningsmedel utan tillsatt socker, som påminner om vanlig sirap i konsistens. Jag använder den för att få till den där sega kolan utan att behöva tillsätta raffinerat socker. Den finns i olika varianter, till exempel gold eller honey, båda funkar lika bra här.
Kan jag använda annan choklad än sockerfri?
Självklart. Jag brukar använda hälften mörk och hälften ljus sockerfri choklad, men det går precis lika bra att ta den choklad du gillar, bara tänk på att det påverkar mängden kolhydrater.
Måste jag använda både mandelmjöl och kokosmjöl i botten?
Jag gillar kombinationen eftersom den ger en bra balans i smak och konsistens. Men du kan byta ut kokosmjölet mot mer mandelmjöl om du inte har det hemma, det blir lite mindre ”kakigt” men fortfarande supergott.
Ingredienser
Botten:
- 40 gram smör
- 2 dl mandelmjöl
- 2 ½ msk kokosmjöl
- 2 msk fibersirap honey/fibersirap gold
Kolafyllning:
- 3 dl vispgrädde
- 3 ½ msk fibersirap gold
Chokladöverdrag:
- 120 gram sockerfri choklad hälften mörk choklad, hälften ljus choklad
Instruktioner
Botten
- Sätt ugnen på 175 grader. Koka upp fibersirap gold och smör (ta bort från plattan).
- Blanda ner resterande ingredienser noga.
- Klä en liten brödform, ca 1,5 liter, med bakplåtspapper och tryck ut degen i botten.
- Grädda mitt i ugnen tills kakan tar färg, ca 10 minuter
Kolafyllning
- Görs medan bottnen gräddas.
- Sjud grädde och fibersirap i en kastrull i ca 50 minuter tills konsistensen tjocknat.
- Fördela detta på den färdiggräddade bottnen
Chokladöverdrag
- Smält choklad försiktigt (gärna i vattenbad och eventuellt med en klick kokosolja) och fördela ovanpå kolafyllningen.
- Låt stelna helt och skär därefter i bitar av önskad storlek. Förvaras i kyl.