Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Påsktårta

Inga röster än
Skapat: 23 februari, 2025
Senast ändrat: 19 januari, 2025
Påsktårta

Den här påsktårtan är en Lemon Poppy Seed Cake som har blivit ett måste kring påsktider hemma hos oss. Citron och vallmo är så gott!

Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd och creme cheesefrosting består denna påsktårta av. Gör man den här tårtan till ett annat tillfälle än påsk så kan man ju dekorera den med precis vad man önskar. Men till påsk tycker jag det är lite roligt att dekorera med chokladägg.

Lemoncurden (receptet kommer från bloggen Fredriks fika) kan man göra flera dagar i förväg och förvara i kylen. Gör gärna bottnarna någon dag i förväg också så de hinner sätta sig. När tårtan är fylld, låt den stå åtminstone 1 dag innan servering.

Fler festliga recept:

📷 Erika Westerlund Strömmer

Total tid: 1 timme
Servings: 8

Ingredienser

Botten:

Lemon curd:

Cream cheese frosting:

Instruktioner

Botten:

  • Klä två formar 16-18 cm med bakplåtspapper i botten.
  • Smöra och mjöla sidorna.
  • Sätt ugnen på 175 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Riv det yttersta skalet av citronerna och tillsätt det.
  • Pressa saften ur citronerna.
  • Tillsätt ägg, citronsaft samt oljan och vispa ihop.
  • Avsluta med att vispa i creme fraiche och tillsätt sedan vallmofröna.
  • Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter, beroende på ugn och storlek på form.
  • Känn med en sticka att den är torr men övergrädda inte.
  • Låt kallna helt, gärna över natten.

Lemon curd:

  • Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
  • Pressa i saften från citronerna och låt koka upp 1 minut.
  • Sila bort skalen så att inte lemon curden blir bitter i smaken.
  • Blanda i socker, maizena samt ägg och vispa samman.
  • Ställ tillbaka på spisen och låt sjuda under omrörning till en tjock kräm.
  • Ta av från plattan och rör i smöret.
  • Häll upp på en väl rengjord burk och förvara i kylen.

Cream cheese frosting:

  • Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter.
  • Blanda i florsocker och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.
  • Tillsätt philadelphiaost och vaniljsocker och vispa till en slät kräm.

Montering:

  • Dela tårtbottnarna i 2 delar till 4 bottnar.
  • Bred på lemon curd och frosting på varje lager.
  • Täck hela tårtan med frostingen.
  • Låt tårtan stå till sig innan servering så smakerna hinner sätta sig.
  • Vill man göra ”sprättmönstret” så blandar man kakao med lite vaniljextrakt, doppar en pensel och sprättar med fingrarna mot penseln
  • Det kan sprätta lite överallt i köket så se till att ha plats eller inget ömtåligt i närheten av tårtan.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg