Påsktårta

Den här påsktårtan är en Lemon Poppy Seed Cake som har blivit ett måste kring påsktider hemma hos oss. Citron och vallmo är så gott!
Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd och creme cheesefrosting består denna påsktårta av. Gör man den här tårtan till ett annat tillfälle än påsk så kan man ju dekorera den med precis vad man önskar. Men till påsk tycker jag det är lite roligt att dekorera med chokladägg.
Lemoncurden (receptet kommer från bloggen Fredriks fika) kan man göra flera dagar i förväg och förvara i kylen. Gör gärna bottnarna någon dag i förväg också så de hinner sätta sig. När tårtan är fylld, låt den stå åtminstone 1 dag innan servering.
Fler festliga recept:



📷 Erika Westerlund Strömmer
Ingredienser
Botten:
- 280 gr mjöl
- 300 gr socker
- 3 ägg
- 1,5 dl rapsolja
- 1,5 dl pressad citronjuice
- 2 citroner skalet
- 2 dl creme fraiche
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 3 msk vallmofrön
Lemon curd:
- 3 citroner ekologiska
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk maizena
- 2 ägg
- 50 g smör
Cream cheese frosting:
- 200 g smör mjukt
- 4 dl florsocker
- 250 g philadelphiaost kall
- 1-2 tsk vaniljsocker
Instruktioner
Botten:
- Klä två formar 16-18 cm med bakplåtspapper i botten.
- Smöra och mjöla sidorna.
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
- Riv det yttersta skalet av citronerna och tillsätt det.
- Pressa saften ur citronerna.
- Tillsätt ägg, citronsaft samt oljan och vispa ihop.
- Avsluta med att vispa i creme fraiche och tillsätt sedan vallmofröna.
- Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter, beroende på ugn och storlek på form.
- Känn med en sticka att den är torr men övergrädda inte.
- Låt kallna helt, gärna över natten.
Lemon curd:
- Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
- Pressa i saften från citronerna och låt koka upp 1 minut.
- Sila bort skalen så att inte lemon curden blir bitter i smaken.
- Ställ tillbaka på spisen och låt sjuda under omrörning till en tjock kräm.
- Ta av från plattan och rör i smöret.
- Häll upp på en väl rengjord burk och förvara i kylen.
Cream cheese frosting:
- Vispa smöret mycket krämigt och ljust i cirka 5 minuter.
- Blanda i florsocker och vispa ytterligare några minuter tills frostingen är riktigt krämig.
- Tillsätt philadelphiaost och vaniljsocker och vispa till en slät kräm.
Montering:
- Dela tårtbottnarna i 2 delar till 4 bottnar.
- Bred på lemon curd och frosting på varje lager.
- Täck hela tårtan med frostingen.
- Låt tårtan stå till sig innan servering så smakerna hinner sätta sig.
- Vill man göra ”sprättmönstret” så blandar man kakao med lite vaniljextrakt, doppar en pensel och sprättar med fingrarna mot penseln
- Det kan sprätta lite överallt i köket så se till att ha plats eller inget ömtåligt i närheten av tårtan.