Speckled Easter Cake đŁ
Den hĂ€r tĂ„rtan Ă€r en Lemon Poppy Seed Cake som har blivit ett mĂ„ste kring pĂ„sktider hemma hos oss. Citron och vallmo Ă€r sĂ„ gott. Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd och cremecheesefrosting bestĂ„r tĂ„rtan av. Gör man den hĂ€r tĂ„rtan till ett annat tillfĂ€lle Ă€n pĂ„sk sĂ„ kan man ju dekorera den precis som man önskar. Men till pĂ„sk tycker jag det Ă€r lite roligt att göra dessa âsprĂ€ttâ och dekorera med chokladĂ€gg.
Lemoncurden, receptet kommer frÄn bloggen Fredriks fika, kan man göra flera dagar i förvÀg, förvara i kylen. Gör gÀrna bottnarna nÄn dag i förvÀg ocksÄ sÄ de hinner sÀtta sig. NÀr tÄrtan Àr fylld, lÄt den stÄ Ätminstone 1 dag innan servering.
Den hĂ€r tĂ„rtan Ă€r en Lemon Poppy Seed Cake som har blivit ett mĂ„ste kring pĂ„sktider hemma hos oss. Citron och vallmo Ă€r sĂ„ gott. Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd och cremecheesefrosting bestĂ„r tĂ„rtan av. Gör man den hĂ€r tĂ„rtan till ett annat tillfĂ€lle Ă€n pĂ„sk sĂ„ kan man ju dekorera den precis som man önskar. Men till pĂ„sk tycker jag det Ă€r lite roligt att göra dessa âsprĂ€ttâ och dekorera med chokladĂ€gg.nLemoncurden, receptet kommer frĂ„n bloggen Fredriks fika, kan man göra flera dagar i förvĂ€g, förvara i kylen. Gör gĂ€rna bottnarna nĂ„n dag i förvĂ€g ocksĂ„ sĂ„ de hinner sĂ€tta sig. NĂ€r tĂ„rtan Ă€r fylld, lĂ„t den stĂ„ Ă„tminstone 1 dag innan servering.
MÄltid: PÄsk, TÄrtfyllning, TÄrtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig tÄrta, fika, godistÄrta, högtider, pÄsk, pÄsktÄrta
Yield: 8
Botten:
- 280 gr mjöl
- 300 gr socker
- 3 Àgg
- 1,5 dl rapsolja
- 1,5 dl pressad citronjuice
- 2 citroner skalet
- 2 dl creme fraiche
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk bikarbonat
- 3 msk vallmofrön
Lemon curd:
- 3 citroner ekologiska
- 1,5 dl strösocker
- 1 msk maizena
- 2 Àgg
- 50 g smör
Cream cheese frosting:
- 200 g smör mjukt
- 4 dl florsocker
- 250 g philadelphiaost kall
- 1-2 tsk vaniljsocker
Botten:
KlÀ tvÄ formar 16-18 cm med bakplÄtspapper i botten.
Smöra och mjöla sidorna.
SÀtt ugnen pÄ 175 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
Riv det yttersta skalet av citronerna och tillsÀtt det.
Pressa saften ur citronerna.
TillsÀtt Àgg, citronsaft samt oljan och vispa ihop.
Avsluta med att vispa i creme fraiche och tillsÀtt sedan vallmofröna.
GrÀdda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter, beroende pÄ ugn och storlek pÄ form.
KÀnn med en sticka att den Àr torr men övergrÀdda inte.
LÄt kallna helt, gÀrna över natten.
Lemon curd:
Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
Pressa i saften frÄn citronerna och lÄt koka upp 1 minut.
Sila bort skalen sÄ att inte lemon curden blir bitter i smaken.
Blanda i socker, maizena samt Àgg och vispa samman.
StÀll tillbaka pÄ spisen och lÄt sjuda under omrörning till en tjock krÀm.
Ta av frÄn plattan och rör i smöret.
HÀll upp pÄ en vÀl rengjord burk och förvara i kylen.
Cream cheese frosting:
Vispa smöret mycket krÀmigt och ljust i cirka 5 minuter.
Blanda i florsocker och vispa ytterligare nÄgra minuter tills frostingen Àr riktigt krÀmig.
TillsÀtt philadelphiaost och vaniljsocker och vispa till en slÀt krÀm.
Montering:
Dela tÄrtbottnarna i 2 delar till 4 bottnar.
Bred pÄ lemon curd och frosting pÄ varje lager.
TÀck hela tÄrtan med frostingen.
LÄt tÄrtan stÄ till sig innan servering sÄ smakerna hinner sÀtta sig.
Vill man göra âsprĂ€ttmönstretâ sĂ„ blandar man kakao med lite vaniljextrakt, doppar en pensel och sprĂ€ttar med fingrarna mot penseln
Det kan sprÀtta lite överallt i köket sÄ se till att ha plats eller inget ömtÄligt i nÀrheten av tÄrtan.