Go Back
–+ servings
En pÄsktÄrta med grön frosting, dekorerad med chokladÀgg och ett fÄgelbo av choklad.
Print
Inga röster Àn

Speckled Easter Cake 🐣

Den hĂ€r tĂ„rtan Ă€r en Lemon Poppy Seed Cake som har blivit ett mĂ„ste kring pĂ„sktider hemma hos oss. Citron och vallmo Ă€r sĂ„ gott. Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd och cremecheesefrosting bestĂ„r tĂ„rtan av. Gör man den hĂ€r tĂ„rtan till ett annat tillfĂ€lle Ă€n pĂ„sk sĂ„ kan man ju dekorera den precis som man önskar. Men till pĂ„sk tycker jag det Ă€r lite roligt att göra dessa ”sprĂ€tt” och dekorera med chokladĂ€gg. Lemoncurden, receptet kommer frĂ„n bloggen Fredriks fika, kan man göra flera dagar i förvĂ€g, förvara i kylen. Gör gĂ€rna bottnarna nĂ„n dag i förvĂ€g ocksĂ„ sĂ„ de hinner sĂ€tta sig. NĂ€r tĂ„rtan Ă€r fylld, lĂ„t den stĂ„ Ă„tminstone 1 dag innan servering. Den hĂ€r tĂ„rtan Ă€r en Lemon Poppy Seed Cake som har blivit ett mĂ„ste kring pĂ„sktider hemma hos oss. Citron och vallmo Ă€r sĂ„ gott. Saftiga bottnar, syrlig lemoncurd och cremecheesefrosting bestĂ„r tĂ„rtan av. Gör man den hĂ€r tĂ„rtan till ett annat tillfĂ€lle Ă€n pĂ„sk sĂ„ kan man ju dekorera den precis som man önskar. Men till pĂ„sk tycker jag det Ă€r lite roligt att göra dessa ”sprĂ€tt” och dekorera med chokladĂ€gg.nLemoncurden, receptet kommer frĂ„n bloggen Fredriks fika, kan man göra flera dagar i förvĂ€g, förvara i kylen. Gör gĂ€rna bottnarna nĂ„n dag i förvĂ€g ocksĂ„ sĂ„ de hinner sĂ€tta sig. NĂ€r tĂ„rtan Ă€r fylld, lĂ„t den stĂ„ Ă„tminstone 1 dag innan servering.
Total tid1 timme
MÄltid: PÄsk, TÄrtfyllning, TÄrtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: festlig tÄrta, fika, godistÄrta, högtider, pÄsk, pÄsktÄrta
Yield: 8

Materials

Botten:

  • 280 gr mjöl
  • 300 gr socker
  • 3 Ă€gg
  • 1,5 dl rapsolja
  • 1,5 dl pressad citronjuice
  • 2 citroner skalet
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk bikarbonat
  • 3 msk vallmofrön

Lemon curd:

  • 3 citroner ekologiska
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 msk maizena
  • 2 Ă€gg
  • 50 g smör

Cream cheese frosting:

  • 200 g smör mjukt
  • 4 dl florsocker
  • 250 g philadelphiaost kall
  • 1-2 tsk vaniljsocker

Instruktioner

Botten:

  • KlĂ€ tvĂ„ formar 16-18 cm med bakplĂ„tspapper i botten.
  • Smöra och mjöla sidorna.
  • SĂ€tt ugnen pĂ„ 175 grader.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke.
  • Riv det yttersta skalet av citronerna och tillsĂ€tt det.
  • Pressa saften ur citronerna.
  • TillsĂ€tt Ă€gg, citronsaft samt oljan och vispa ihop.
  • Avsluta med att vispa i creme fraiche och tillsĂ€tt sedan vallmofröna.
  • GrĂ€dda i nedre delen av ugnen i ca 35-45 minuter, beroende pĂ„ ugn och storlek pĂ„ form.
  • KĂ€nn med en sticka att den Ă€r torr men övergrĂ€dda inte.
  • LĂ„t kallna helt, gĂ€rna över natten.

Lemon curd:

  • Riv skalet av citronerna i en kastrull, endast det yttersta.
  • Pressa i saften frĂ„n citronerna och lĂ„t koka upp 1 minut.
  • Sila bort skalen sĂ„ att inte lemon curden blir bitter i smaken.
  • Blanda i socker, maizena samt Ă€gg och vispa samman.
  • StĂ€ll tillbaka pĂ„ spisen och lĂ„t sjuda under omrörning till en tjock krĂ€m.
  • Ta av frĂ„n plattan och rör i smöret.
  • HĂ€ll upp pĂ„ en vĂ€l rengjord burk och förvara i kylen.

Cream cheese frosting:

  • Vispa smöret mycket krĂ€migt och ljust i cirka 5 minuter.
  • Blanda i florsocker och vispa ytterligare nĂ„gra minuter tills frostingen Ă€r riktigt krĂ€mig.
  • TillsĂ€tt philadelphiaost och vaniljsocker och vispa till en slĂ€t krĂ€m.

Montering:

  • Dela tĂ„rtbottnarna i 2 delar till 4 bottnar.
  • Bred pĂ„ lemon curd och frosting pĂ„ varje lager.
  • TĂ€ck hela tĂ„rtan med frostingen.
  • LĂ„t tĂ„rtan stĂ„ till sig innan servering sĂ„ smakerna hinner sĂ€tta sig.
  • Vill man göra ”sprĂ€ttmönstret” sĂ„ blandar man kakao med lite vaniljextrakt, doppar en pensel och sprĂ€ttar med fingrarna mot penseln
  • Det kan sprĂ€tta lite överallt i köket sĂ„ se till att ha plats eller inget ömtĂ„ligt i nĂ€rheten av tĂ„rtan.