Passionsmoussetårta
Skapat:
2 oktober, 2024
Senast ändrat:
2 oktober, 2024

1
En passionsmoussetårta är en frisk och härligt krämig dessert som passar perfekt för festliga tillfällen. Den lena moussen görs på passionsfrukt, vilket ger en fräsch och exotisk smak som balanserar sötman i tårtan. Basen består av en blondiebotten med vit choklad. Tårtan toppas ett blankt lager gelé och olika tropiska frukter.
Perfekt som en svalkande och lyxig efterrätt!
Fler läckra tårtor att testa:
Moussetårta med äpple och kola

Total tid: 2 minuter
Servings: 10 bitar
Ingredienser
Blondiebotten
- 200 g vit choklad
- 115 g smör
- 2 ägg
- 0,75 dl socker
- 2,75 dl vetemjöl
- 0,3 tsk bakpulver
- 0,75 msk vaniljsocker
- 0,5 tsk salt
Mousse
- 1,4 dl passionsfruktsjuice
- 200 g vit choklad
- 2 gelatinblad
- 1 ägg + 1 gula
- 1 dl florsocker
- 2,5 dl vispgrädde
Spegel
- 0,75 dl passionsfruktsjuice
- 1,5 gelatinblad
- 2,5 msk florsocker
Dekoration
- 3 physalis
- 1 passionsfrukt
- Ev tårtplast
Instruktioner
DAG 1: Botten
- Sätt ugnen på 165 grader.
- Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm.
- Smöra kanterna, klä med bakplåtspapper.
- Hacka chokladen.
- Smält smöret, rör ned chokladen.
- Sikta ner i smeten, rör ihop.
- Häll i formen, grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
- Ställ formen i kylen över natten.
DAG 2: Mousse
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min.
- Vispa ägg och florsocker fluffigt.
- Hacka chokladen, smält i mikro 30 sek i taget, rör ner i smeten.
- Vispa grädden löst.
- Ta 0,5 dl av den vispade grädden, värm i en liten kastrull.
- Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i grädden.
- Vänd ned vispad grädde i smeten, rör om.
- Häll försiktigt ned gelatingrädde och juice, rör om.
- Ta fram formen (för snygga kanter: klä insidan av formen m tårtplast).
- Häll moussen över kakan.
- Ställ i frysen över natten.
Dag 3: Spegel
- Ställ formen i kylen, tina 6 h.
- Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min.
- Värm juicen i en kastrull, vispa i florsocker.
- Krama ur gelatinbladen, lägg i kastrullen, rör tills det smält.
- Låt svalna 30 min.
- Ta fram tårtan ur kylen, häll spegeln över.
- Dekorera med physalis.
- Gröp ur passionsfrukten, skölj kärnorna rena, låt torka.
- Placera ut i önskat mönster.
- Låt stå i kyl tills servering!
Anteckning
Tänk på att moussetårta kräver tid och kärlek, denna görs i 3 steg på 3 dagar.
per bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!