Go Back
+ servings
Moussetårta med en slät orange yta och dekorationer av physalis och svarta prickar.
Print
Inga röster än

Passionsmoussetårta

En underbart god passionsmoussetårta med botten på blondie, passionsmousse i mitten och spegel (gelétäcke) med passionsfrukt på toppen. Dekorerat med physalis och passionsfruktskärnor.
Total tid2 minuter
Måltid: Bakning, Efterrätter, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: Avancerad tårta, festlig tårta
Yield: 10 bitar

Materials

Blondiebotten

  • 200 g vit choklad
  • 115 g smör
  • 2 ägg
  • 0,75 dl socker
  • 2,75 dl vetemjöl
  • 0,3 tsk bakpulver
  • 0,75 msk vaniljsocker
  • 0,5 tsk salt

Mousse

  • 1,4 dl passionsfruktsjuice
  • 200 g vit choklad
  • 2 gelatinblad
  • 1 ägg + 1 gula
  • 1 dl florsocker
  • 2,5 dl vispgrädde

Spegel

  • 0,75 dl passionsfruktsjuice
  • 1,5 gelatinblad
  • 2,5 msk florsocker

Dekoration

  • 3 physalis
  • 1 passionsfrukt
  • Ev tårtplast

Instruktioner

DAG 1:
Botten

  • Sätt ugnen på 165 grader.
  • Spänn fast bakplåtspapper i botten på en springform 22-24 cm.
  • Smöra kanterna, klä med bakplåtspapper.
  • Hacka chokladen.
  • Smält smöret, rör ned chokladen.
  • Vispa ägg och socker fluffigt, rör ner chokladsmeten.
  • Blanda mjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.
  • Sikta ner i smeten, rör ihop.
  • Häll i formen, grädda i mitten av ugnen ca 20 min.
  • Ställ formen i kylen över natten.

DAG 2: Mousse

  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min.
  • Vispa ägg och florsocker fluffigt.
  • Hacka chokladen, smält i mikro 30 sek i taget, rör ner i smeten.
  • Vispa grädden löst.
  • Ta 0,5 dl av den vispade grädden, värm i en liten kastrull.
  • Krama ur gelatinbladen, låt dem smälta i grädden.
  • Vänd ned vispad grädde i smeten, rör om.
  • Häll försiktigt ned gelatingrädde och juice, rör om.
  • Ta fram formen (för snygga kanter: klä insidan av formen m tårtplast).
  • Häll moussen över kakan.
  • Ställ i frysen över natten.

Dag 3: Spegel

  • Ställ formen i kylen, tina 6 h.
  • Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 10 min.
  • Värm juicen i en kastrull, vispa i florsocker.
  • Krama ur gelatinbladen, lägg i kastrullen, rör tills det smält.
  • Låt svalna 30 min.
  • Ta fram tårtan ur kylen, häll spegeln över.
  • Dekorera med physalis.
  • Gröp ur passionsfrukten, skölj kärnorna rena, låt torka.
  • Placera ut i önskat mönster.
  • Låt stå i kyl tills servering!

Anteckning

Tänk på att moussetårta kräver tid och kärlek, denna görs i 3 steg på 3 dagar.