Pepparkaksbudapest med lingongrädde

Pepparkaksbudapest med lingongrädde är en härlig efterrätt med kryddig pepparkakssmak och syrlig friskhet från lingon.
En ”Budapest” är en typ av marängtårta som man bakar i långpanna och rullar ihop.
Just den här budapesten med lingongrädde är en julig variant av den klassiska Budapest-tårtan. Den har en marängbotten som är smakfullt kryddad med pepparkakskryddor, vilket ger den en härlig värme och julkänsla. Marängbotten toppas med lingongrädde – en gräddig, lätt syrlig blandning med lingon som ger en fräsch kontrast till den söta och kryddiga marängen.
Tårtan är både knaprig och mjuk och passar perfekt som en festlig efterrätt under vinter- och jultider.
Fler juliga recept:

Ingredienser
Nötmjöl:
- 2 dl rostade hasselnötter 100 g
- 0,5 dl majsstärkelse
- 1,5 dl socker
- 1 msk pepparkakskrydda
Maräng:
- 5 st äggvitor gärna stora
- 2 dl strösocker
Grädde:
- 3 dl vispgrädde
- ca. 2 dl lingonsylt gärna rårörda lingon
Montering:
- 50 g mörk choklad
- 50 g vit choklad
Instruktioner
Nötmjöl:
- Börja med att mixa hasselnötterna. Jag brukar låta det vara små, små bitar kvar av nötterna i smulet.
- Blanda sedan ihop nötsmulet med majsstärkelse, socker och pepparkakskrydda. Ställ åt sidan.
Maräng:
- Vispa äggvitorna till ett vitt och fast skum.
- Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
- Vänd försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet.
- Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll/lägg över smeten i en spritspåse (gärna med rund tyll om du har det). Spritsa sedan ut smeten i stänger från långsida till långsida.
- Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Låt sedan svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.
Grädde:
- Vispa grädden ganska hårt och blanda sedan med lingonsylt – smaka av tills du tycker den är lagom söt och smakfull.
Montering:
- Bred ut lingongrädden över marängen och rulla ihop till en rulle, låt den ligga med skarven nedåt.
- Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen, vit för sig och mörk för sig. Låt svalna något och ringla sedan chokladen över budapestrullen.