Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Pepparkaksbudapest med lingongrädde

Inga röster än
Skapat: 18 december, 2024
Senast ändrat: 17 december, 2024
Pepparkaksbudapest med lingongrädde

Pepparkaksbudapest med lingongrädde är en härlig efterrätt med kryddig pepparkakssmak och syrlig friskhet från lingon.

En ”Budapest” är en typ av marängtårta som man bakar i långpanna och rullar ihop.

Just den här budapesten med lingongrädde är en julig variant av den klassiska Budapest-tårtan. Den har en marängbotten som är smakfullt kryddad med pepparkakskryddor, vilket ger den en härlig värme och julkänsla. Marängbotten toppas med lingongrädde – en gräddig, lätt syrlig blandning med lingon som ger en fräsch kontrast till den söta och kryddiga marängen.

Tårtan är både knaprig och mjuk och passar perfekt som en festlig efterrätt under vinter- och jultider.

Fler juliga recept:

Pepparkaksbudapest med lingongrädde | Receptskatt
Pepparkaksbudapest med lingongrädde 6
Total tid: 50 minuter
Servings: 10 portioner

Ingredienser

Nötmjöl:

Maräng:

Grädde:

  • 3 dl vispgrädde
  • ca. 2 dl lingonsylt gärna rårörda lingon

Montering:

Instruktioner

Nötmjöl:

  • Börja med att mixa hasselnötterna. Jag brukar låta det vara små, små bitar kvar av nötterna i smulet.
  • Blanda sedan ihop nötsmulet med majsstärkelse, socker och pepparkakskrydda. Ställ åt sidan.

Maräng:

  • Vispa äggvitorna till ett vitt och fast skum.
  • Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  • Vänd försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll/lägg över smeten i en spritspåse (gärna med rund tyll om du har det). Spritsa sedan ut smeten i stänger från långsida till långsida.
  • Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Låt sedan svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.

Grädde:

  • Vispa grädden ganska hårt och blanda sedan med lingonsylt – smaka av tills du tycker den är lagom söt och smakfull.

Montering:

  • Bred ut lingongrädden över marängen och rulla ihop till en rulle, låt den ligga med skarven nedåt.
  • Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen, vit för sig och mörk för sig. Låt svalna något och ringla sedan chokladen över budapestrullen.

Anteckning

Tips! Rosta hasselnötterna enkelt själv genom att lägga nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Håll uppsikt då de bränns lätt! Låt dem sedan svalna något. Lägg sedan nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalet eller gnugga nötterna mot varandra så att skalet släpper.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg