Go Back
+ servings
En skivad pepparkaksrulle med lingongrädde på en träskärbräda.
Print
Inga röster än

Pepparkaksbudapest med lingongrädde

En riktig klassiker möter julens smaker med kryddig pepparkaka och sötsyrlig lingongrädde🎅🎄
Förberedelser10 minuter
Active Time40 minuter
Total tid50 minuter
Måltid: Bakelser, Bakning, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, fika, Jul, julbakning, julbakverk, julfika, julgott
Yield: 10 portioner

Materials

Nötmjöl:

  • 2 dl rostade hasselnötter 100 g
  • 0,5 dl majsstärkelse
  • 1,5 dl socker
  • 1 msk pepparkakskrydda

Maräng:

  • 5 st äggvitor gärna stora
  • 2 dl strösocker

Grädde:

  • 3 dl vispgrädde
  • ca. 2 dl lingonsylt gärna rårörda lingon

Montering:

  • 50 g mörk choklad
  • 50 g vit choklad

Instruktioner

Nötmjöl:

  • Börja med att mixa hasselnötterna. Jag brukar låta det vara små, små bitar kvar av nötterna i smulet.
  • Blanda sedan ihop nötsmulet med majsstärkelse, socker och pepparkakskrydda. Ställ åt sidan.

Maräng:

  • Vispa äggvitorna till ett vitt och fast skum.
  • Tillsätt sedan 2 dl strösocker, lite i taget, under fortsatt vispning tills du får en fast och glansig marängsmet utan sockerkristaller.
  • Vänd försiktigt ner hasselnötsblandningen i marängen och vänd till en jämn smet.
  • Klä en plåt med bakplåtspapper. Häll/lägg över smeten i en spritspåse (gärna med rund tyll om du har det). Spritsa sedan ut smeten i stänger från långsida till långsida.
  • Grädda nötmarängen i mitten av ugnen i ca 20 minuter på 175 grader. Låt sedan svalna helt och hållet innan du vänder den upp och ner på ett annat bakplåtspapper.

Grädde:

  • Vispa grädden ganska hårt och blanda sedan med lingonsylt - smaka av tills du tycker den är lagom söt och smakfull.

Montering:

  • Bred ut lingongrädden över marängen och rulla ihop till en rulle, låt den ligga med skarven nedåt.
  • Ställ budapestrullen i kylskåpet medan du smälter chokladen, vit för sig och mörk för sig. Låt svalna något och ringla sedan chokladen över budapestrullen.

Anteckning

Tips! Rosta hasselnötterna enkelt själv genom att lägga nötterna på en plåt med bakplåtspapper och rosta dem i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Håll uppsikt då de bränns lätt! Låt dem sedan svalna något. Lägg sedan nötterna i en kökshandduk och gnugga bort skalet eller gnugga nötterna mot varandra så att skalet släpper.