Pepparkakskladdkaka med brynt smör
Skapat:
17 december, 2024
Senast ändrat:
16 december, 2024

0
Pepparkakskladdkaka med brynt smör är smått oemotståndlig version av den klassiska kladdkaka.
Den kladdiga kladdkakan med den värmande kryddigheten från pepparkakor gör den till en fullpoängare inför jul. Det brynta smöret bidrar med en nötig, lite karamelliserad smak som förhöjer hela kakan och ger den en extra festlig och god.
Fler juliga recept:

Total tid: 30 minuter
Servings: 8 portioner
Ingredienser
- 100 g smör brynt
- 2 st ägg
- 2,5 dl strösocker
- 1 msk mörk sirap
- 3 msk kakao plus lite till topping
- 2 teskedar vaniljsocker
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 krm salt
- 2 msk pepparkakskrydda
Topping:
- pepparkakor
- lingon
- florsocker
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Värm upp smöret i en kastrull på hög värme, när det börjar puttra börjar du vispa med handvisp så att det inte bränns. Ganska snabbt blir det klart, då det fått en gyllenbrun färg och knäckig/söt doft. Dra av från plattan. Låt svalna.
- Blanda ihop kakao, vaniljsocker, pepparkakskrydda, vetemjöl och salt i en bunke och rör ner i äggblandningen.
- Tillsätt det brynta smöret. Blanda sedan försiktigt ihop allt till en jämn smet.
- Häll smeten i en ugnssäker form.
Topping:
- Toppa med pepparkakor.
- Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Du kan öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig du vill ha den, jag hade i min ca. 11 minuter och enligt mig blev den riktigt passlig.
- Låt kladdkakan svalna något innan du toppar den med frysta lingon och florsocker.
per portion
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!