Go Back
+ servings
Pepparkakskladdkaka dekorerad med grädde och lingon på en bakplåt.
Print
Inga röster än

Pepparkakskladdkaka med brynt smör

En helt vanlig kladdkaka fast med brynt smör istället för vanligt smält smör samt kryddad med pepparkakskrydda!
Total tid30 minuter
Måltid: Bakning, Bakverk & kakor, Choklad, Dessert, Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, Fika, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Jul, Julrecept, Kladdkaka, mjuk kaka¨, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka till jul, fika, julbakning, julbakverk, julfika, julgott, julkaka, julkakor, julrecept
Yield: 8 portioner

Materials

  • 100 g smör brynt
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl strösocker
  • 1 msk mörk sirap
  • 3 msk kakao plus lite till topping
  • 2 teskedar vaniljsocker
  • 1,5 dl vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 2 msk pepparkakskrydda

Topping:

  • pepparkakor
  • lingon
  • florsocker

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Värm upp smöret i en kastrull på hög värme, när det börjar puttra börjar du vispa med handvisp så att det inte bränns. Ganska snabbt blir det klart, då det fått en gyllenbrun färg och knäckig/söt doft. Dra av från plattan. Låt svalna.
  • Vispa ihop ägg och socker med en handvisp.
  • Blanda ihop kakao, vaniljsocker, pepparkakskrydda, vetemjöl och salt i en bunke och rör ner i äggblandningen.
  • Tillsätt det brynta smöret. Blanda sedan försiktigt ihop allt till en jämn smet.
  • Häll smeten i en ugnssäker form.

Topping:

  • Toppa med pepparkakor.
  • Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter. Du kan öka eller minska tiden vid behov beroende på hur kladdig du vill ha den, jag hade i min ca. 11 minuter och enligt mig blev den riktigt passlig.
  • Låt kladdkakan svalna något innan du toppar den med frysta lingon och florsocker.
  • Servera den sedan som den är, med vispad grädde eller glass.