Pepparkakspannacotta med hemgjord kolasås
Skapat:
18 december, 2024
Senast ändrat:
16 december, 2024

0
Pepparkakspannacotta med hemgjord kolasås är en härlig och julig dessert. Den krämiga pannacottan får en värmande smak från pepparkakskryddorna och den lena konsistensen gör den både mjuk och fräsch. Till det serveras en söt, len kolasås som är rik på smör och sirap, med en liten touch av havssalt som ger extra djup och balans.
Fler goda recept till jul:


Total tid: 5 timmar
Servings: 4 portioner (stora glas)
Ingredienser
Pepparkakspannacotta:
- 6 dl grädde
- 1 dl socker
- 1 tesked vaniljsocker
- 1,5 tsk pepparkakskrydda
- 2,5 gelatinblad
Hemgjord kolasås:
- 3 dl vispgrädde
- 50 g smör
- 1,5 dl socker
- 0,5 dl sirap
- 0,5 tsk havssalt
Topping:
- pepparkakor krossade
- lingon
Instruktioner
Pepparkakspannacotta:
- Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt de ligga där tills de är helt mjuka.
- Koka upp grädden med sockret och vaniljsockret.
- Låt grädden koka sakta i ca. 1-2 minuter, sedan kan du ta kastrullen bort från värmekällan.
- Tillsätt pepparkakskryddan och urkramade gelatinbladen.
- Ifall pepparkakskryddan klumpar sig i grädden kan du använda dig av en handvisp för att få bort dem.
- Häll sedan gräddblandningen i valfria serveringsglas/skålar.
- Ställ in i kylskåpet helst över natten, eller i minst 5 timmar.
Hemgjord kolasås:
- Blanda alla ingredienser i en kastrull.
- Låt koka upp och låt sedan kolasåsen sjuda i ungefär 15 minuter.
- Låt kolasåsen svalna till rumstemperatur innan du serverar den eller häll över den i en burk.
per portioner (stora glas)
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!