Go Back
+ servings
Fyra glas med pepparkakspannacotta toppad med kolasås, krossade pepparkakor och bär.
Print
Inga röster än

Pepparkakspannacotta med hemgjord kolasås

Alltså detta blev såå gott, ni ska absolut testa om ni gillar pepparkakor! Väldigt enkelt att göra också, tror att jag har kirrat julaftons dessert till släkten!
Total tid5 timmar
Måltid: Efterrätt, Efterrätter, Högtider (Jul, påsk, midsommar), Pannacotta, pepparkakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, Jul, julbakning, julfika
Yield: 4 portioner (stora glas)

Materials

Pepparkakspannacotta:

  • 6 dl grädde
  • 1 dl socker
  • 1 tesked vaniljsocker
  • 1,5 tsk pepparkakskrydda
  • 2,5 gelatinblad

Hemgjord kolasås:

  • 3 dl vispgrädde
  • 50 g smör
  • 1,5 dl socker
  • 0,5 dl sirap
  • 0,5 tsk havssalt

Topping:

  • pepparkakor krossade
  • lingon

Instruktioner

Pepparkakspannacotta:

  • Lägg gelatinbladen i en skål med kallt vatten, låt de ligga där tills de är helt mjuka.
  • Koka upp grädden med sockret och vaniljsockret.
  • Låt grädden koka sakta i ca. 1-2 minuter, sedan kan du ta kastrullen bort från värmekällan.
  • Tillsätt pepparkakskryddan och urkramade gelatinbladen.
  • Ifall pepparkakskryddan klumpar sig i grädden kan du använda dig av en handvisp för att få bort dem.
  • Häll sedan gräddblandningen i valfria serveringsglas/skålar.
  • Ställ in i kylskåpet helst över natten, eller i minst 5 timmar.

Hemgjord kolasås:

  • Blanda alla ingredienser i en kastrull.
  • Låt koka upp och låt sedan kolasåsen sjuda i ungefär 15 minuter.
  • Låt kolasåsen svalna till rumstemperatur innan du serverar den eller häll över den i en burk.