Pepparkakstårta
Skapat:
3 november, 2024
Senast ändrat:
21 juli, 2024

0
En mjuk pepparkakstårta med lingonmascarpone som fyllning är så gott och juligigt!
Det här är en liten tårta, jag gräddar botten i två stycken 16-18 cm formar. Gör gärna botten nån dag i förväg och fyll även tårtan en dag innan servering. Smakerna kommer fram så mycket mer och tårtan hinner sätta sig innan servering.
Täcka tårtan med frostingen kan man göra samma dag eller kvällen innan.



📷 Erika Westerlund Strömmer
Servings: 10
Calories: 644kcal
Utrustning
- 1 form, 16-18 cm i diameter
Ingredienser
Botten:
- 125 gr smör (smält)
- 2 dl rårörsocker
- 2 ägg
- 3 dl vetemjöl
- 1,5 tsk malen ingefära
- 1,5 tsk malen kryddnejlika
- 1,5 tsk nystött kardemumma
- 2 tsk malen kanel
- 1 tsk bikarbonat
- 1,5 dl lingonsylt (gärna en rårörd variant)
- 1,5-2 dl gräddfil (eller creme fraiche)
Lingonmascarponefyllning:
- 2 dl grädde
- 125 gr mascarponeost
- 1,5 dl lingonsylt (gärna rårörd variant)
- 0,5 dl florsocker
- 2 tsk vaniljsocker
- ev lite frysta lingon
Mascarponefrosting:
- 2 dl grädde
- 125 gr mascarponeost
- 0,5 dl florsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- Pepparkakskrydda
Instruktioner
Botten:
- Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner dem i smeten.
- Tillsätt gräddfil/creme fraiche och lingonsylt.
- Blanda sist ner det avsvalnade smöret.
- Sätt bakplåtspapper i botten på två formar och smörj sidorna. Häll smeten i jämnt i de två formarna och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter beroende på ugn och storlek på formarna.
- Stjälp upp bottnarna och låt svalna och stå till sig gärna över en natt.
Lingonmascarponefyllning:
- Vispa alla ingredienser utom lingonsylten till en fluffig frosting.
- Rör sedan ner lingonsylten och tillsätta lite frysta, lätt tinande lingon om du vill.
- Fördela mellan tårtbottnarna. Låt gärna tårtan stå till sig ett dygn.
Mascarponefrosting:
- Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig frosting, smaksätt med några nypor pepparkakskrydda och täck sedan tårtan.
Näringsinnehåll
Kalorier: 644kcal | Carbohydrates: 67g | Protein: 8g | Fat: 40g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 139mg | Natrium: 156mg | Kalium: 128mg | Fiber: 2g | Socker: 40g | Vitamin A: 1391IU | Vitamin C: 0,4mg | Kalcium: 93mg | Järn: 2mg
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!