Go Back
+ servings
En bit pepparkakstårta med grädde och bär på en tallrik med en sked.
Print
Inga röster än

Pepparkakstårta

En mjuk pepparkakstårta med lingonmascarpone som fyllning är så gott och juligigt!
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätter/desserter, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fest, fika, julbakning, julgott, jultårta, mjuk kaka, mjuka kakor, pepparkakor
Yield: 10
Calories: 644kcal

Equipment

  • 1 form, 16-18 cm i diameter

Materials

Botten:

  • 125 gr smör (smält)
  • 2 dl rårörsocker
  • 2 ägg
  • 3 dl vetemjöl
  • 1,5 tsk malen ingefära
  • 1,5 tsk malen kryddnejlika
  • 1,5 tsk nystött kardemumma
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1,5 dl lingonsylt (gärna en rårörd variant)
  • 1,5-2 dl gräddfil (eller creme fraiche)

Lingonmascarponefyllning:

  • 2 dl grädde
  • 125 gr mascarponeost
  • 1,5 dl lingonsylt (gärna rårörd variant)
  • 0,5 dl florsocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • ev lite frysta lingon

Mascarponefrosting:

  • 2 dl grädde
  • 125 gr mascarponeost
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • Pepparkakskrydda

Instruktioner

Botten:

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt.
  • Blanda ihop de torra ingredienserna i en bunke och vänd ner dem i smeten.
  • Tillsätt gräddfil/creme fraiche och lingonsylt.
  • Blanda sist ner det avsvalnade smöret.
  • Sätt bakplåtspapper i botten på två formar och smörj sidorna. Häll smeten i jämnt i de två formarna och grädda i nedre delen av ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter beroende på ugn och storlek på formarna.
  • Stjälp upp bottnarna och låt svalna och stå till sig gärna över en natt.

Lingonmascarponefyllning:

  • Vispa alla ingredienser utom lingonsylten till en fluffig frosting.
  • Rör sedan ner lingonsylten och tillsätta lite frysta, lätt tinande lingon om du vill.
  • Fördela mellan tårtbottnarna. Låt gärna tårtan stå till sig ett dygn.

Mascarponefrosting:

  • Vispa ihop alla ingredienser till en fluffig frosting, smaksätt med några nypor pepparkakskrydda och täck sedan tårtan.

Nutrition

Kalorier: 644kcal | Carbohydrates: 67g | Protein: 8g | Fat: 40g | Mättat fett: 24g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 7g | Transfett: 0,4g | Kolesterol: 139mg | Natrium: 156mg | Kalium: 128mg | Fiber: 2g | Socker: 40g | Vitamin A: 1391IU | Vitamin C: 0,4mg | Kalcium: 93mg | Järn: 2mg