Potatisgratäng med fläskfilé
Skapat:
8 september, 2024
Senast ändrat:
8 september, 2024

0
Denna potatisgratäng med fläskfilé är en perfekt kombination av krämig potatis och saftig fläskfilé. Gratängen får en härligt gyllene yta och är fylld med smak av grädde, ost och kryddor. Fläskfilén tillagas tills den är mör och smälter i munnen, vilket gör detta till en ultimat helgrätt eller festmåltid som imponerar på alla!


Servings: 4
Ingredienser
- 3 msk + 1 dl rapsolja till stekning
- 1 fläskfilé ca 700 g
- 1 gul lök skivad
- 4 vitlöksklyftor pressad
- 2 tsk chili flakes
- 10 potatisar medelstora skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
- ½ kruka basilika finhackad
- 1 knippe ramslök
- 6 dl grädde
- 1 kycklingbuljongtärning
- salt
- svartpeppar
- färsk mozzarella
Instruktioner
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, vitlök & chili flakes, låt svettas i någon minut.
- Tillsätt de tunt skivade potatisarna, basilika och ramslök. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde och köttbuljong. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form
- Salta och peppra fläskfilén och stek i en stekpanna på hög värme så den får en fin gyllene färg men fortfarnade råa inuti.
- Skär fläskfilén i skivor och lägg ovanpå gratängen. Riv över mozzarella.
- Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig, och tills osten har fått en gyllene yta.
- Toppa med finhackad ramslök och spröda basilikablad!
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!