Go Back
+ servings
En ugnsform med potatisgratäng och fläskfilé, täckt med smält ost och färska örter.
Print
Inga röster än

Potatisgratäng med fläskfilé

Active Time30 minuter
Måltid: Huvudrätt
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fläskfilérecept, gratäng, helg
Yield: 4

Materials

  • 3 msk + 1 dl rapsolja till stekning
  • 1 fläskfilé ca 700 g
  • 1 gul lök skivad
  • 4 vitlöksklyftor pressad
  • 2 tsk chili flakes
  • 10 potatisar medelstora skalade och tunt skivade på t.ex. mandolin
  • ½ kruka basilika finhackad
  • 1 knippe ramslök
  • 6 dl grädde
  • 1 kycklingbuljongtärning
  • salt
  • svartpeppar
  • färsk mozzarella

Fetaoströra:

  • 4 msk gräddfil rågade msk
  • 150 g fetaost
  • 3 msk mynta finhackad
  • salt
  • peppar

Instruktioner

  • Sätt ugnen på 200 grader.
  • Värm upp en stor kastrull med smör och olja. Tillsätt lök, vitlök & chili flakes, låt svettas i någon minut.
  • Tillsätt de tunt skivade potatisarna, basilika och ramslök. Låt stekas på medelhög värme i ca 5 minuter under omrörning då och då. Tillsätt grädde och köttbuljong. Puttra på medelhög värme tills potatisarna nästan blir färdiga men inte helt. Smaka av med ev lite salt och peppar. Häll över i en ugnssäker form
  • Salta och peppra fläskfilén och stek i en stekpanna på hög värme så den får en fin gyllene färg men fortfarnade råa inuti.
  • Skär fläskfilén i skivor och lägg ovanpå gratängen. Riv över mozzarella.
  • Stek i ugnen i ca 15 minuter eller tills fläskfilén är färdig, och tills osten har fått en gyllene yta.
  • Toppa med finhackad ramslök och spröda basilikablad!

Fetaoströra:

  • Smula fetaosten i en skål. Tillsätt mynta.
  • Tillsätt gräddfilen och smaka av med salt och peppar.