Rabarbergalette

Rabarbergalette – rustik och ljuvligt syrlig paj
En rabarbergalette är den perfekta kombinationen av frasig pajdeg och syrlig rabarber. Denna rustika franska paj är enkel att baka och kräver ingen pajform – bara kavla ut degen, fyll med rabarber samt hallon och vik in kanterna.
Perfekt balans mellan sött och syrligt
Den krispiga, smöriga degen möter den syrliga rabarbern som karamelliseras i ugnen och blir mjuk och smakrik.
Perfekt till fika eller dessert
Servera rabarbergaletten ljummen med en klick vaniljglass, grädde eller vaniljsås för en riktigt lyxig efterrätt. Den passar lika bra till sommarens fikastunder som till festliga middagar.
Tips för en perfekt galette
- Använd kallt smör i degen för extra frasighet.
- Pudra rabarbern med lite socker och majsstärkelse för att undvika att fyllningen blir för rinnig.
- Pensla pajkanterna med ägg och socker för en gyllene, krispig yta.


📷 Malgorzata Haggu
Ingredienser
Deg:
- 150 g vetemjöl
- 100 g rismjöl
- 4 msk råsocker
- 2 msk majsstärkelse
- 140 g smör kallt
- 3 msk vatten kallt
Fyllning:
- 500 g rabarber
- 2 msk hallon
- 50 g råsocker
- 1 msk vaniljpulver
- 2 msk mandel strimlade
- 1 ägg uppvispat
- 1 msk majsstärkelse
Instruktioner
Deg:
- Blanda vetemjöl, rismjöl, råsocker och majsstärkelse.
- Hacka sedan i smör.
- När degen börjar smula sig så tillsätt vatten. Knåda allt lätt till en deg.
- Slå in degen plastfolie och lägg i kylen i minst 1 timme.
- Kavla ut degen till en rundel som är ca 30 cm i diameter. Lägg över degen på en plåt med bakplåtspapper.
Fyllning:
- Tärna rabarber och blanda med hallon, socker, vanilj och majsstärkelse.
- Fördela rabarbern på degen men lämna kanterna fria.
Fler goda recept med rabarber
Här kommer ytterligare tre smarta och goda recept med rabarber!


