Rabarberkaka med hyvlad mandel

Rabarberkaka med hyvlad mandel är en underbar kombination av syrliga rabarber och krispig mandel som ger en härlig smakupplevelse.
Denna saftiga kaka är perfekt att servera till eftermiddagsfikat eller som dessert.
En perfekt kladdig rabarberkaka toppad med hyvlad mandel, den här blev så god, ny favorit!

Den är väldigt lätt att baka. Bara att röra ihop ingredienserna. Gräddningstiden kan variera från ugn till ugn men känn med en sticka efter 25 minuter, den ska vara lätt kladdig i mitten. Låt den gärna stå till sig i kyl över natten.
Med en enkel smet av smör, socker, ägg och mjöl blandas rabarberbitarna in och toppas med hyvlad mandel för extra crunch.
Kakan bakas tills den är gyllene och rabarbern har blivit mjuk och smakrik. Servera gärna med en klick vaniljsås eller vispad grädde eller varför inte med en kula hemgjord vaniljglass?
📷 Erika Westerlund Strömmer
Utrustning
- Ugnsform 20×30
Ingredienser
Rabarbern
- 200 gr rabarber
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 tsk nystött kardemumma
Kaksmeten
- 150 gr smör
- 3,5 dl socker
- 3 st ägg
- 240 gr vetemjöl
- 1 tsk vaniljsocker
- 1 dl hyvlad mandel
Instruktioner
Rabarbern
- Skär rabarbern i skivor.
- Lägg i en bunke tillsätt vaniljsocker och kardemumma och blanda runt.
Kaksmeten
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg ett bakplåtspapper i bakformen.
- Smält smöret.
- Blanda sedan ner socker och vaniljsocker.
- Rör i ett ägg i taget och till sist mjölet. Blanda till en jämn smet.
- Häll smeten i formen, strö över rabarberbitarna och den hyvlade mandel.
- Grädda mitt i ugnen i ca 25-35 minuter. Känn med en sticka, den ska vara lätt kladdig i mitten.
- Låt svalna och skär sedan i rutor (ca. 8-10 bitar) och pudra över florsocker.