Rabarbermuffins med vaniljkräm & brynt smör

-
1
Rabarbermuffins med vaniljkräm & brynt smör, en ljuvlig kombination av syrligt, sött och krämigt
- 1.1 Rabarbermuffins med något extra
- 1.2 Tips & variationer
- 1.3 Andra goda recept med rabarber
- 1.4 Vanliga frågor och svar
- 1.5 Kan jag använda fryst rabarber?
- 1.6 Måste jag bryna smöret eller kan jag använda vanligt smält smör?
- 1.7 Kan jag göra muffinsen utan vaniljkräm?
- 1.8 Hur förvarar jag muffinsen bäst?
- 1.9 Kan jag använda annat än rabarber i detta recept?
- 1.10 Hur vet jag att muffinsen är färdiga?
- 1.11 Ingredienser
- 1.12 Instruktioner
Rabarbermuffins med vaniljkräm & brynt smör, en ljuvlig kombination av syrligt, sött och krämigt
När rabarbern är som bäst vill man baka något riktigt gott, och de här saftiga muffinsarna med syrlig rabarber, len vaniljkräm och brynt smör är rena drömmen! Den brynta smöret ger en nötig smak som lyfter hela bakverket, medan vaniljkrämen bidrar med härlig krämighet mitt i muffinsen.
Det bästa av allt? De är superenkla att göra och passar perfekt till både fika, dessert och picknick.
Rabarbermuffins med något extra
Klassiska muffins i all ära, men det är något speciellt med fyllningen av vaniljkräm som smälter in i smeten under gräddningen. Toppen med rabarber gör varje tugga till en perfekt balans mellan sött och syrligt. Med färdig vaniljkräm går det snabbt, men vill du lyxa till det ännu mer, då kan du gör egen vaniljkräm från grunden!
Vill du läsa mer om hur man gör egen vaniljkräm? Kika på vårat egna recept på hemgjord vaniljkräm.
Tips & variationer
🌾 Byt rabarber mot äpple eller blåbär när säsongen ändras.
🍋 Tillsätt lite rivet citronskal i smeten för fräsch smak.
🌿 Toppa med hackad mandel eller havresmul för extra crunch.
🍰 Gör dem i miniformat och servera som munsbitar på buffé.
Dessa rabarbermuffins är perfekta att baka när du har rabarber i trädgården eller bara vill bjuda på något riktigt gott till eftermiddagsfikat.
Andra goda recept med rabarber
OM du har gott om rabarber i trädgården, så har vi riktigt gott om härliga recept med rabarber som du kan botanisera i. Här är några exempel du kan börja med.



Vanliga frågor och svar
Kan jag använda fryst rabarber?
Ja, det går utmärkt att använda frysta rabarber. Låt dem tina och krama ur lite av vätskan innan du blandar ner dem i smeten.
Måste jag bryna smöret eller kan jag använda vanligt smält smör?
Kan jag göra muffinsen utan vaniljkräm?
Absolut, vaniljkrämen ger en extra krämighet men kan uteslutas om du vill ha enklare muffins.
Hur förvarar jag muffinsen bäst?
Förvara dem i en lufttät burk i rumstemperatur i upp till 2 dagar, eller i kylskåp om de innehåller vaniljkräm. De går även bra att frysa.
Kan jag använda annat än rabarber i detta recept?
Ja, till exempel äppelbitar, hallon eller blåbär passar också bra tillsammans med vaniljkräm och brynt smör.
Hur vet jag att muffinsen är färdiga?
Stick en provsticka i mitten av en muffin. Om stickan kommer ut torr utan smet är de färdiga. Tänk på att vaniljkrämen kan vara lite kladdig även när de är klara.
Ingredienser
- 2 st ägg
- 2 dl socker
- 100 g smör
- 2 tsk vaniljsocker
- 2 tsk bakpulver
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl mjölk
- 3 st rabarber
- 2 dl vaniljkräm färdig el gör egen
Instruktioner
- Ställ ut muffins formar på en plåt eller använd muffinsplåt.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smält smöret tills det blir något brunare.
- Blanda i smöret och mjölken i äggblandningen.
- Häll sedan i mjölet, vaniljsocker samt bakpulver och vispa ihop till en smet.
- Fyll varje muffinsform med smet, mina har jag gjort ganska stora så fyllde på ganska mycket i muffinsformarna. Men går naturligtvis göra mindre.
- Klicka i vaniljkräm i varje muffins, (går även spritsa krämen i varje muffins)
- Skär rabarberna i mindre bitar och blanda med socker och potatismjöl, strö sedan rabarbern på varje muffins.
- Grädda sedan i mitten av ugnen i ca 12-14 minuter tills dom fått fin färg.