Rabarbermums

Rabarbermums – barndom i varje tugga
Det här är en sån där kaka som smakar sommar, fika hos mormor och allt som är tryggt på en gång. Jag älskar att baka den när rabarbern börjar kika upp i trädgården. Kakan är saftig och fluffig, och glasyren… krämig, söt och med den där syrliga rabarbersmaken som bara gör allt så mycket godare. En riktig klassiker med en twist!
Jag skär den gärna i små rutor och bjuder till kaffet, den är lika god kall som lätt ljummen. Och kokos på toppen? Ett måste om du frågar mig.
Tips & variationer
✅ Använd färsk rabarber, den ger bäst syra och smak
✅ Låt kakan svalna helt innan du lägger på glasyren, annars smälter allt ihop
✅ Vill du spara tid? Gör glasyren utan rabarbersaft och toppa med tunt skivad, färsk rabarber i stället
✅ Kakan går toppen att frysa, perfekt att ha i frysen för spontanfika!
Fler goda mums
Klicka på bilderna för att komma till respektive recept



Ingredienser
Kaka:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 ½ dl vatten
- 3 dl mjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2-3 rabarber
Glasyr:
- 100 g smör
- 1 ½ dl socker
- 1 äggula
- 3 dl florsocker
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 2 st rabarber
- kokos
Instruktioner
Kaka:
- Sätt ugnen på 175 grader.
- Lägg bakplåtspapper i en form på ca 20X30 cm.
- Blanda sedan i vattnet.
- Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sila sedan ner mjölblandningen i smeten och blanda.
- Skär rabarbern i små bitar och lägg i smeten.
- Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter.
- Känn så att kakan är torr när du tar ut den.
Glasyr:
- Smält smöret och sockret i en kastrull tills det är slätt och har blivit en lite tjockare smet. Ta kastrullen från värmen.
- Tillsätt äggulan, florsocker och vaniljsocker. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar något, den får inte koka.
- Koka rabarber i en egen kastrull med 2 msk vatten, vänta tills de har blivit något mosiga.
- Häll rabarbern i en sil/durkslag över glasyren och mossa ur saften i glasyren.
- Häll sedan glasyren på kakan och strö på kokos.
- Låt svalna ordentligt och skär sedan i bitar.

