Rabarbermums
Wow så gott! Rabarbermums blev namnet, ungefär som Silviakaka. Med både rabarber i kakan och i glasyren! SÅ GOD!
Kommer definitivt bli ett populärt sommarfika.
Förberedelser5 minuter minuter
Active Time40 minuter minuter
Total tid45 minuter minuter
Måltid: Efterrätt, Efterrätter, Efterrätter/desserter, godsaker, Kakor, mjuka kakor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, fika, långpanna, mjuk kaka, mjuka kakor
Yield: 15
Kaka:
- 3 ägg
- 3 dl socker
- 1 ½ dl vatten
- 3 dl mjöl
- 1 msk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 2-3 rabarber
Glasyr:
- 100 g smör
- 1 ½ dl socker
- 1 äggula
- 3 dl florsocker
- 1 ½ tsk vaniljsocker
- 2 st rabarber
- kokos
Kaka:
Sätt ugnen på 175 grader.
Lägg bakplåtspapper i en form på ca 20X30 cm.
Vispa ägg och socker vitt och pösigt i en bunke, gärna några minuter.
Blanda sedan i vattnet.
Blanda mjöl, bakpulver och vaniljsocker i en bunke. Sila sedan ner mjölblandningen i smeten och blanda.
Skär rabarbern i små bitar och lägg i smeten.
Häll smeten i formen och grädda i ca 25-30 minuter.
Känn så att kakan är torr när du tar ut den.
Glasyr:
Smält smöret och sockret i en kastrull tills det är slätt och har blivit en lite tjockare smet. Ta kastrullen från värmen.
Tillsätt äggulan, florsocker och vaniljsocker. Vispa kraftigt tills krämen tjocknar något, den får inte koka.
Koka rabarber i en egen kastrull med 2 msk vatten, vänta tills de har blivit något mosiga.
Häll rabarbern i en sil/durkslag över glasyren och mossa ur saften i glasyren.
Häll sedan glasyren på kakan och strö på kokos.
Låt svalna ordentligt och skär sedan i bitar.