Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Rabarbertosca med jordgubbar

Inga röster än
Skapat: 13 maj, 2025
Senast ändrat: 13 maj, 2025
Rabarbertosca med jordgubbar

Rabarbertosca med jordgubbar: somrig, saftig och med knäckig toscatopping

Den här kakan bakar jag så fort rabarbern börjar dyka upp i trädgården. Kombinationen av syrlig rabarber, söta jordgubbar och ett saftigt vaniljdoftande botten är ljuvlig i sig, men det som verkligen gör kakan magisk är det gyllene lagret av mandeltosca som läggs på mot slutet. Den får en sån där perfekt seg-knäckig yta som kontrast till den mjuka kakan under. Det här är en av mina mest uppskattade sommarkakor och den är dessutom enkel att lyckas med.

Tips & variationer

✅ Rabarbern kan bytas ut mot t.ex. blåbär, hallon eller krusbär om du vill variera smaken.
✅ Vill du ha lite extra fräschör? Tillsätt lite rivet citronskal i smeten.
✅ Den här kakan är supergod både ljummen och kall, jag gillar att låta den stå till sig över natten.
✅ Servera gärna med en klick lättvispad grädde eller vaniljglass.
✅ För en nötfri version: byt mandelspån mot kokos eller solroskärnor.

Fler somriga recept

Klicka på bilderna för att komma till respektive recept.

Total tid: 1 timme
Servings: 8

Utrustning

  • 1 form  25×35 cm

Ingredienser

Kaka:

Mandeltosca:

Instruktioner

Kaka:

  • Lägg ett bakplåtspapper i formen.
  • Smält smöret.
  • Vispa ägg och socker pösigt.
  • Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en bunke.
  • Vänd ner smöret och mjölblandningen i äggvispet.
  • Skiva rabarbern samt dela jordgubbarna och blanda med potatismjöl och socker i en bunke.
  • Fördela sedan blandningen över smeten i formen.
  • Grädda mitt i ugnen på 175 grader i ca 25-30 minuter, kakan ska få fin jämn färg.
  • Gör under tiden toscan.

Mandeltosca:

  • Mät upp alla ingredienser i en kastrull och låt sjuda några minuter, rör hela tiden i kastrullen försiktigt.
  • Ta ut kakan och häll på toscan.
  • Höj ugnsvärmen till 200 grader och grädda i ytterligare 8-10 minuter eller tills toscan har fått fin gyllene färg.
  • Låt sedan svalna.
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

📷 Erika Westerlund Strömmer