Rösti med gruyere, citronricotta och prosciutto

Rösti – en omtyckt klassiker
Rösti med gruyère, citronricotta och prosciutto är en rätt som är både klassisk och festlig.
Rösti är en krispig potatisrätt, nästan som en stor potatisplätt. Den här varianten får extra smak från smält gruyèreost och en frisk citronricotta, som ger en lätt syrlig smak. Prosciutton, den tunna skinkan, läggs på toppen för en lite salt och delikat smak.
Enkelt och gott
Det är en enkel rätt att laga, men ändå väldigt god och fin att servera på ett festligt bord. För att göra rätten ännu mer spännande kan du toppa med olika toppings, som hackad färsk örter, rucola, eller några extra skivor prosciutto. Denna rätt passar bra som en förrätt eller som en del av en större måltid.
Fler goda förrätter och tilltugg
Är du sugen på fler goda rätter att servera innan maten? Eller att servera som tilltugg? Här kommer tre smarta och goda recept vi tror du kommer att gilla!



Ingredienser
Ricotta:
- 5 dl standardmjölk eller minst 3%
- 1 dl vispgrädde
- 1 ½ citron zest och saft
- salt
Servering:
- prosciutto
Instruktioner
Rösti:
- Blanda ihop alla ingredienser och salta ordentlig.
- Klicka upp smeten i en panna och stek i några minuter tills den satt sig något.
- Grädda på 200 grader varmluft tills den fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 40 minuter.
Ricotta:
- Pressa i en hel citron och rör med en slev tills det siktar sig.
- Häll smeten i en silduk eller liknande och låt hänga av i minst en timme. Ju längre den hänger desto fastare blir den.
Servering:
- Låt röstin svalna något och toppa sedan med citronricottan och prosciutto.