Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Rösti med gruyere, citronricotta och prosciutto

Inga röster än
Skapat: 11 mars, 2025
Senast ändrat: 16 mars, 2025
Rösti med gruyere, citronricotta och prosciutto

Rösti – en omtyckt klassiker

Rösti med gruyère, citronricotta och prosciutto är en rätt som är både klassisk och festlig.

Rösti är en krispig potatisrätt, nästan som en stor potatisplätt. Den här varianten får extra smak från smält gruyèreost och en frisk citronricotta, som ger en lätt syrlig smak. Prosciutton, den tunna skinkan, läggs på toppen för en lite salt och delikat smak.

Enkelt och gott

Det är en enkel rätt att laga, men ändå väldigt god och fin att servera på ett festligt bord. För att göra rätten ännu mer spännande kan du toppa med olika toppings, som hackad färsk örter, rucola, eller några extra skivor prosciutto. Denna rätt passar bra som en förrätt eller som en del av en större måltid.

Fler goda förrätter och tilltugg

Är du sugen på fler goda rätter att servera innan maten? Eller att servera som tilltugg? Här kommer tre smarta och goda recept vi tror du kommer att gilla!

Total tid: 1 timme 10 minuter
Servings: 1

Ingredienser

Rösti:

  • 6 potatisar medelstora
  • 100 g gruyère
  • 50 g smör gärna lite mer
  • salt

Ricotta:

Servering:

  • prosciutto

Instruktioner

Rösti:

  • Blanda ihop alla ingredienser och salta ordentlig.
  • Klicka upp smeten i en panna och stek i några minuter tills den satt sig något.
  • Grädda på 200 grader varmluft tills den fått fin färg och potatisen är mjuk, ca 40 minuter.

Ricotta:

  • Värm mjölk och grädde till 84 grader och dra av från värmen.
  • Pressa i en hel citron och rör med en slev tills det siktar sig.
  • Häll smeten i en silduk eller liknande och låt hänga av i minst en timme. Ju längre den hänger desto fastare blir den.
  • Tillsätt zest från en halv citron och smaka av med citronsaft och salt.

Servering:

  • Låt röstin svalna något och toppa sedan med citronricottan och prosciutto.

Anteckning

Går självklart lika bra att använda sig av köpt ricotta som du smakar upp med citronb
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg