Skip to content
Vill du bidra med recept? Skicka in här.

Rulltårta med hallon och salt kolasås

Inga röster än
Skapat: 19 juli, 2024
Senast ändrat: 6 april, 2025
Rulltårta med hallon och salt kolasås

Fluffig rulltårta fylld med färska hallon, salt kolasås och mascarponefrosting, den blev så god!

Själva rulltårtan går snabbt att baka. Låt den svalna och fyll den sedan, gärna dagen innan servering. Den salta kolasåsen kan förberedas flera veckor innan, den håller i kylen. Jag brukar ofta ha en sats kolasås klar i kylen då det är så användbart till olika bakverk, glass och desserter.

📷 Erika Westerlund Strömmer

Servings: 20
Calories: 219kcal

Ingredienser

Rulltårta:

Mascarponefrosting:

Salt kolasås:

Instruktioner

Rulltårta:

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca 5-6 minuter.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Sikta ner det i äggblandningen, tillsätt mjölken och vänd runt till en jämn smet.
  • Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och bred ut den jämnt. Grädda på 225 grader i ca 5-7 minuter.
  • Strö socker över botten och vänd sedan upp på ett nytt bakplåtspapper. Låt kallna helt under en duk.

Mascarponefrosting:

  • Vispa ihop alla ingredienser fluffigt.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.

Montering

  • Bred ut mascarponefrostingen över den avsvalnade rulltårtan. Ringla över salt kolsås, halvera de färska hallonen och strö dem över. Spara några till garnering. Rulla ihop rulltårtan, förvara den inrullad i bakplåtspapper och plastfolie några timmar eller över en natt.

Näringsinnehåll

Kalorier: 219kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 3g | Fat: 12g | Mättat fett: 7g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 55mg | Natrium: 52mg | Kalium: 60mg | Fiber: 1g | Socker: 19g | Vitamin A: 436IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 31mg | Järn: 0,4mg
per
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Sätt betyg