Go Back
+ servings
Rulltårta med hallon, grädde och kolasås, dekorerad med färska hallon och mynta.
Print
Inga röster än

Rulltårta med hallon och salt kolasås

Den här läckra rulltårtan andas sommar och sol!
Active Time1 timme
Måltid: Efterrätt, Fika
Kök: Skandinaviskt
Keyword: baka i långpanna, hallontårta, långpanna, mjuk kaka, rulltårta, sockerkaka, sommartårta, tårta
Yield: 20
Calories: 219kcal

Materials

Rulltårta:

  • 3 ägg
  • 1,5 dl socker
  • 90 gr vetemjöl
  • 30 gr potatismjöl
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk bakpulver
  • 0,5 dl mjölk

Mascarponefrosting:

  • 125 gr mascarponeost
  • 2 dl grädde
  • 0,5 dl florsocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 125 gr färska hallon

Salt kolasås:

  • 75 g glykossirap
  • 135 g strösocker
  • 150 g grädde
  • 0,75-1 msk flingsalt
  • 40 g smör rumstempererat

Instruktioner

Rulltårta:

  • Vispa ägg och socker vitt och pösigt, ca 5-6 minuter.
  • Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Sikta ner det i äggblandningen, tillsätt mjölken och vänd runt till en jämn smet.
  • Häll smeten i en långpanna klädd med bakplåtspapper och bred ut den jämnt. Grädda på 225 grader i ca 5-7 minuter.
  • Strö socker över botten och vänd sedan upp på ett nytt bakplåtspapper. Låt kallna helt under en duk.

Mascarponefrosting:

  • Vispa ihop alla ingredienser fluffigt.

Salt kolasås:

  • Värm glykosen på medelvärme i en kastrull. När den börjar bubbla, tillsätt sockret lite i taget, under försiktig omrörning tills du har en gyllenbrun karamell.
  • Sänk värmen på plattan och tillsätt sedan grädden i omgångar. Rör om hela tiden men var försiktig, det blir väldigt varmt!
  • Ta bort kastrullen från plattan och tillsätt saltet (mortla det gärna lite innan) och rör och tillsätt till sist smöret. Rör runt tills smöret smält, häll upp i en bunke och täck med plastfolie direkt på såsen, eller häll den direkt i en värmetålig spritspåse. Förslut väl och låt svalna i rumstemperatur.

Montering

  • Bred ut mascarponefrostingen över den avsvalnade rulltårtan. Ringla över salt kolsås, halvera de färska hallonen och strö dem över. Spara några till garnering. Rulla ihop rulltårtan, förvara den inrullad i bakplåtspapper och plastfolie några timmar eller över en natt.

Nutrition

Kalorier: 219kcal | Carbohydrates: 27g | Protein: 3g | Fat: 12g | Mättat fett: 7g | Fleromättat fett: 1g | Enkelomättat fett: 2g | Transfett: 0,1g | Kolesterol: 55mg | Natrium: 52mg | Kalium: 60mg | Fiber: 1g | Socker: 19g | Vitamin A: 436IU | Vitamin C: 2mg | Kalcium: 31mg | Järn: 0,4mg