Rulltårta med lemon curd och färska jordgubbar
Skapat:
30 mars, 2025
Senast ändrat:
6 april, 2025

0
Rulltårta med cream cheese-grädde, lemon curd och jordgubbar
En ljuvligt fluffig rulltårta fylld med len cream cheese-grädde, syrlig lemon curd och söta färska jordgubbar. Den perfekta kombinationen av sött, syrligt och krämigt gör denna rulltårta till en riktig favorit på fikabordet!
Varför du kommer älska denna rulltårta
- Fluffig botten som smälter i munnen.
- Cream cheese-grädde ger en lätt syrlig och krämig fyllning.
- Lemon curd tillför friskhet och en lyxig touch.
- Färska jordgubbar gör den extra saftig och somrig.
Så lyckas du med rulltårtan
- Vispa ägg och socker riktigt fluffigt för en luftig kaka.
- Bred ut fyllningen jämnt så varje tugga får perfekt balans.
En drömmig tårta till fika och fest
Denna fräscha och somriga rulltårta passar perfekt till allt från födelsedagar till midsommar och påsk. En enkel men imponerande dessert som alltid gör succé!
Fler goda rulltårtor
Är du sugen på fler goda rulltårtor? Här tipsar vi om tre favoriter!



Total tid: 1 minute
Servings: 10 -12 bitar
Ingredienser
Lemon curd (stor sats):
- 6 dl sötströ eller strösocker
- 8 äggulor stora
- 8 citroner både saft och rivet skal
- 200 g mjölkfritt smör tärnat
- majsstärkelse efter behov
Vispad cream cheese grädde:
- 250 ml växtbaserad vispgrädde
- 200 g vegansk cream cheese Violife Just Like Original
- vaniljpulver
- ½ – 1 dl sötin eller florsocker
- ½ – 1 citron rivet skal
- färska jordgubbar hackade
Mandelbotten:
- 3 ägg
- 1 – 1 ½ dl sötströ + kokossocker 50/50 eller strösocker
- 1 ½ dl mandelmjöl
- ½ dl majsstärkelse
- vaniljpulver
- 2 tsk bakpulver
- 1 msk fiberhusk
- havremjölk
Garnering:
- färska jordgubbar
- cream cheese grädde vispad
Instruktioner
Lemon curd:
- Lägg sötströ (eller strösocker), äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
- Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
- Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
- Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
- Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.
- Om inte curden tjocknar så tillsätt lite majsstärkelse i taget och låt det få puttra några extra minuter tills det börjar tjockna. Låt sedan svalna i kylskåpet, där tjocknar curden än mer.
Vispad cream cheese grädde:
- Vispa grädde tills det är fast.
- Tillsätt cream cheese, vaniljpulver, sötin eller florsocker och rivet citronskal. Vispa igen så att det blir en slät tjock kräm.
- Smaka av sötman och citronen och justera efter behov.
Mandelbotten:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Separera äggulor från äggvitor. Vispa äggvitorna till ett vitt fast/hårt skum.
- Blanda övriga ingredienser i en separat bunke. Slå i lite havremjölk i taget tills du har en slät ganska lös smet.
- Vänd försiktigt i äggvitorna, lite i taget, till det blandats in. Försök att inte röra runt för mycket för att behålla fluffet.
- Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30×40 cm.
- Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter eller tills kakan fått en ljus gyllene färg.
- Ta ut kakan och strö över lite sötströ eller strösocker. Stjälp upp kakan på bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan har gräddats på. Låt svalna helt under en bakduk.
Garnering:
- När kakbottnen är helt sval så bred ut ett generöst lager av vispad cream cheese grädde. Spara en del av cream cheese grädden till garneringen. Bred ut jämnt.
- Fördela hackade jordgubbar ovanpå.
- Rulla nu ihop till en tajt rulle genom att rulla från långsidan och se till så att skarven hamnar ner. Slå in i plastfolie och låt sätta sig i kylen gärna 1 timme eller mer före servering.
- Spritsa ut den sparade cream cheese grädden precis innan servering. Spritsa även på lemon curd. Toppa med färska jordgubbar.
- Servera och njut!
per -12 bitar
Dessa näringsvärden hämtas med automatik från en internationell databas och kan därför vara något missvisande ibland.
Har du provat receptet?Nämn @receptskatt.se eller tagga #receptskatt!

