Go Back
+ servings
Rulltårta dekorerad med grädde, citronkräm och skivade jordgubbar på en tallrik.
Print
Inga röster än

Rulltårta fylld med vispad cream cheese grädde, lemon curd och färska jordgubbar

En somrig fräsch rulltårta på en mandelbotten som är fylld med en vispad cream cheese grädde med lite riven citron, lemon curd och färska jordgubbar! Dessutom glutenfri, mjölkfri och utan vitt socker. En vinnare!
Total tid1 minute
Måltid: Bakelser, Bakning, Bakverk & kakor, Dessert, Efterrätt, fest, Fika, Glutenfritt, Jordgubbar, kalas, Mejerifritt, Tårtfyllning, Tårtor, Blåbär, Tårtor
Kök: Skandinaviskt
Keyword: fika, fikadags, gofika, rulltårta
Yield: 10 -12 bitar

Materials

Lemon curd (stor sats):

  • 6 dl sötströ eller strösocker
  • 8 äggulor stora
  • 8 citroner både saft och rivet skal
  • 200 g mjölkfritt smör tärnat
  • majsstärkelse efter behov

Vispad cream cheese grädde:

  • 250 ml växtbaserad vispgrädde
  • 200 g vegansk cream cheese Violife Just Like Original
  • vaniljpulver
  • ½ - 1 dl sötin eller florsocker
  • ½ - 1 citron rivet skal
  • färska jordgubbar hackade

Mandelbotten:

  • 3 ägg
  • 1 - 1 ½ dl sötströ + kokossocker 50/50 eller strösocker
  • 1 ½ dl mandelmjöl
  • ½ dl majsstärkelse
  • vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 msk fiberhusk
  • havremjölk

Garnering:

  • färska jordgubbar
  • cream cheese grädde vispad

Instruktioner

Lemon curd:

  • Lägg sötströ (eller strösocker), äggulor, citronsaft och citronskal i en värmetålig skål.
  • Vispa till en jämn smet och ställ sedan skålen över en kastrull med kokande vatten. Sänk värmen till medel och låt lemon curden värmas upp under omrörning över det sjudande vattnet.
  • Rör om i lemon curden hela tiden tills den tjocknat ordentligt (ca 10 minuter).
  • Ta bort skålen från värmen och klicka i smöret.
  • Rör om tills smöret smält helt och ställ sedan lemon curden i kylskåpet för att svalna.
  • Om inte curden tjocknar så tillsätt lite majsstärkelse i taget och låt det få puttra några extra minuter tills det börjar tjockna. Låt sedan svalna i kylskåpet, där tjocknar curden än mer.

Vispad cream cheese grädde:

  • Vispa grädde tills det är fast.
  • Tillsätt cream cheese, vaniljpulver, sötin eller florsocker och rivet citronskal. Vispa igen så att det blir en slät tjock kräm.
  • Smaka av sötman och citronen och justera efter behov.

Mandelbotten:

  • Sätt ugnen på 225 grader.
  • Separera äggulor från äggvitor. Vispa äggvitorna till ett vitt fast/hårt skum.
  • Blanda övriga ingredienser i en separat bunke. Slå i lite havremjölk i taget tills du har en slät ganska lös smet.
  • Vänd försiktigt i äggvitorna, lite i taget, till det blandats in. Försök att inte röra runt för mycket för att behålla fluffet.
  • Bred ut smeten på bakplåtspappersklädd långpanna, ca 30x40 cm.
  • Grädda mitt i ugnen i 5-7 minuter eller tills kakan fått en ljus gyllene färg.
  • Ta ut kakan och strö över lite sötströ eller strösocker. Stjälp upp kakan på bakplåtspapper och dra bort papperet som kakan har gräddats på. Låt svalna helt under en bakduk.

Garnering:

  • När kakbottnen är helt sval så bred ut ett generöst lager av vispad cream cheese grädde. Spara en del av cream cheese grädden till garneringen. Bred ut jämnt.
  • Fördela hackade jordgubbar ovanpå.
  • Rulla nu ihop till en tajt rulle genom att rulla från långsidan och se till så att skarven hamnar ner. Slå in i plastfolie och låt sätta sig i kylen gärna 1 timme eller mer före servering.
  • Spritsa ut den sparade cream cheese grädden precis innan servering. Spritsa även på lemon curd. Toppa med färska jordgubbar.
  • Servera och njut!