Runebergstårtor

Riktigt goda och klassiska runebergstårtor, eller runebergsbakelser.
Den 5 februari firas Runebergsdagen i Finland till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Dagen firas bland annat med dessa bakelser med smak av mandel och hallon.
Det sägs att Runeberg åt denna bakelse dagligen som hans fru Fredrika tillagade. Runebergstårtans form ska vara en cylinder.
Det är nog inte någon som har originalreceptet på Runebergstårtor. Men så mycket vet man att degen på Runebergs tid förutom vetemjöl, även innehöll ströbröd och kaksmulor samt mald mandel. De här ingredienserna förekommer också i de flesta av dagens receptvarianter.
Det finns också delade meningar om tårtan ska vara torr eller lite mer fuktig. Jag föredrar det sistnämnda och fuktar med en sockerlag smaksatt med punsch/arraksarom eller äppeljuice. Rom förekommer också. Nu ska jag i alla fall dela med mej av min receptvariant på dessa och de är riktigt goda!
Jag använde denna gång Ikeas muffinsform med raka kanter. Man kan också grädda i vanlig muffinsform om man inte har nån cylindrisk variant. Du får ut 12 st Runebergstårtor.
Några andra goda bakverk att testa
Runeberg i långpanna
Drömmuffins med Daim
Kladdkakemuffins med nougat



📷 Erika Westerlund Strömmer
Ingredienser
- 150 g rumsvarmt smör
- 1,5 dl socker
- 2 st ägg
- 1 dl mandelmjöl/mixad hel mandel
- 2 dl vetemjöl
- 60 gr krossade pepparkakor
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 0,5 tsk nystött kardemumma
- 1 dl grädde
- 4 droppar bittermandelarom
- Hallonsylt Att fylla med
Sockerlag
- 0,5 dl vatten
- 0,5 dl socker
- 1 msk punsch Eller en skvätt arraksarom
Kristyr
- 1 dl florsocker
- ca 0,5 msk vatten
- Hallonsylt Att toppa med
Instruktioner
- Vispa ihop det rumsvarma smöret med sockret.
- Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl.
- Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna.
- Blanda snabbt allt samman till en slät smet.
- Fördela smeten i de formar du valt, fyll till max 2/3.
- Gör en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt.
- Grädda i 200 gradig ugn cirka 15-18 minuter.
- Låt kallna.
Sockerlag
- Sjud ihop vatten och socker till en lag och smaksätt med punsch (eller lite arraksarom)
- Fukta tårtorna med vätskan
- Klicka lite hallonsylt på tårtorna
Kristyr
- Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm.
- Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten.
- Låt tårtorna stå i rumstemperatur.