Go Back
Skriv ut
Recipe Image
Anteckning
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Print
Inga röster än
Runebergstårtor
Runebergstårtor – saftiga finska bakverk med mandel, kardemumma och hallonsylt. En klassiker perfekt till fika!
Total tid
40
minuter
minuter
Måltid:
Bakelser, Kakor, Tårtor
Kök:
Finskt
Keyword:
klassiskt finskt bakverk
Yield:
12
stycken
Materials
150
g
rumsvarmt smör
1,5
dl
socker
2
st
ägg
1
dl
mandelmjöl/mixad hel mandel
2
dl
vetemjöl
60
gr
krossade pepparkakor
1
tsk
bakpulver
1
tsk
vaniljsocker
0,5
tsk
nystött kardemumma
1
dl
grädde
4
droppar
bittermandelarom
Hallonsylt
Att fylla med
Sockerlag
0,5
dl
vatten
0,5
dl
socker
1
msk
punsch
Eller en skvätt arraksarom
Kristyr
1
dl
florsocker
ca 0,5
msk
vatten
Hallonsylt
Att toppa med
Instruktioner
Vispa ihop det rumsvarma smöret med sockret.
Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl.
Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna.
Blanda snabbt allt samman till en slät smet.
Fördela smeten i de formar du valt, fyll till max 2/3.
Gör en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt.
Grädda i 200 gradig ugn cirka 15-18 minuter.
Låt kallna.
Sockerlag
Sjud ihop vatten och socker till en lag och smaksätt med punsch (eller lite arraksarom)
Fukta tårtorna med vätskan
Klicka lite hallonsylt på tårtorna
Kristyr
Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm.
Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten.
Låt tårtorna stå i rumstemperatur.
Anteckning
Om du inte vill göra egen sockerlag, så kan du använda dig av vanlig äppeljuice för att fukta botten.