Go Back
+ servings
En tallrik med små Runebergstårtor dekorerade med sylt och grädde på ett glasfat.
Print
Inga röster än

Runebergstårtor

Runebergstårtor – saftiga finska bakverk med mandel, kardemumma och hallonsylt. En klassiker perfekt till fika!
Total tid40 minuter
Måltid: Bakelser, Kakor, Tårtor
Kök: Finskt
Keyword: klassiskt finskt bakverk
Yield: 12 stycken

Materials

  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1,5 dl socker
  • 2 st ägg
  • 1 dl mandelmjöl/mixad hel mandel
  • 2 dl vetemjöl
  • 60 gr krossade pepparkakor
  • 1 tsk bakpulver
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 0,5 tsk nystött kardemumma
  • 1 dl grädde
  • 4 droppar bittermandelarom
  • Hallonsylt Att fylla med

Sockerlag

  • 0,5 dl vatten
  • 0,5 dl socker
  • 1 msk punsch Eller en skvätt arraksarom

Kristyr

  • 1 dl florsocker
  • ca 0,5 msk vatten
  • Hallonsylt Att toppa med

Instruktioner

  • Vispa ihop det rumsvarma smöret med sockret.
  • Tillsätt äggen ett i sänder och blanda väl.
  • Tillsätt därefter grädden och de ihopblandade torra ingredienserna.
  • Blanda snabbt allt samman till en slät smet.
  • Fördela smeten i de formar du valt, fyll till max 2/3.
  • Gör en fördjupning i varje tårta och fyll gropen med hallonsylt.
  • Grädda i 200 gradig ugn cirka 15-18 minuter.
  • Låt kallna.

Sockerlag

  • Sjud ihop vatten och socker till en lag och smaksätt med punsch (eller lite arraksarom)
  • Fukta tårtorna med vätskan
  • Klicka lite hallonsylt på tårtorna

Kristyr

  • Rör ut vattnet och florsockret till en tjock kräm.
  • Spritsa krämen i en rund ring runt hallonsylten.
  • Låt tårtorna stå i rumstemperatur.

Anteckning

Om du inte vill göra egen sockerlag, så kan du använda dig av vanlig äppeljuice för att fukta botten.